385.65 Ft

355.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Csaknem 6500 lakástűz keletkezett tavaly - itt a statisztika

Komjáti Ági
2024. 01. 10.
Csaknem 6500 lakástűz keletkezett tavaly - itt a statisztika

2023-ban 6453 lakástűzzel gyűlt meg a tűzoltók baja országszerte. Összesen 76 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

A statisztika még a látszat ellenére is kedvezőbben alakult az elmúlt esztendőben, mint 2022-ben. Tavaly ugyanis 13%-kal csökkent a lakástüzek száma, de a leégett terület is 26 ezer négyzetméterrel kevesebb lett év végére.

83-an veszítették életüket a lakástűz miatt Magyarországon tavaly

A tragikus végkimenetelű balesetek száma is csökkent a korábbi évhez képest. Míg 2023-ban 92, addig tavaly 83 ember hunyt el a hirtelen keletkezett tűzesetekben. A számítások szerint átlagosan négynaponta követelt halálos áldozatot a lakástűz. 

A legtöbb tragikus baleset az évben decemberben történt, ekkor 16-an haltak meg tűzesetben. 553 ember sérült meg kigyulladt épületekben, legtöbbször a belélegzett füst okozta a problémát. Ez a szám 82-vel kevesebb a korábbi évhez képest.

12655 tűzoltóautót risztottak országszerte lakástűz miatt tavaly, a tűzoltók pedig 4392 órát dolgoztak a tűzeseteknél. A leghosszabb beavatkozás 18 órát vett igénybe, amikor egy 350 négyzetméteres, nádtetős családi ház égett Kápolnásnyéken.

Elenyésző a füstérzékelőt használó háztartások száma

A csaknem 6500 lakástűzzel érintett ingatlanból mindössze 16-ban találtak a szakemberek füstérzékelőt. A megdöbbentően alacsony szám az esetek 0,2 százalékát teszi ki, holott a legtöbb balesetet egy ilyen készülékkel könnyedén meg lehet előzni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint, ahol találtak ilyen készüléket, ott sehol sem történt tragédia. Nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. Ez a legbiztonságosabb módja a tűz megelőzésének.

A legtöbb tűz a konyhákban keletkezik, de a kémények is a kockázatos területhez tartoznak a lakóépületeken belül. A hálószobákban keletkezett 2023-ban is a legkevesebb lakástűz. Összesen 155 lakóháznál merült fel szándékos gyújtogatás gyanúja.

Több mint 1000 szén-monoxid-mérgzéshez riasztották a tűzoltókat

2023-ban összesen 1132 alkalommal riasztották a szakembereket az országban szén-monoxid miatt. 261 lakos szenvedett el valamilyen mértékű mérgezést, ez a szám 56-tal több, mint a megelőző évben. A mérgező gáz miatt 15 ember veszítette életét tavaly.

Valamelyest csökkent a bejelentések száma a gázmérgezéssel összefüggésben tavaly 2022-höz képest, ugyanis 102-vel kevesebb érkezett. A szén-monoxid szivárgásban érintett ingatlanok több, mint háromnegyedében telepítették a szén-monoxid-érzékelőt.

Szén-monoxid akkor keletkezik, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem szellőzik a helyiség megfelelően. A kémény és a gáztűzhely elhanyagoltsága, szabálytalan műszaki kialakítása vagy beállítása is elősegítheti a mérgező gáz terjedését.

A légúti mérgezés akár hosszabb idő alatt is kialakulhat, anélkül, hogy észrevennénk.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek