Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor: Nem akarok “gázai minigettót” és egy Ukrajnát anyagilag támogató Uniót

10perc.hu
2023. 11. 10.
Orbán Viktor: Nem akarok “gázai minigettót” és egy Ukrajnát anyagilag támogató Uniót

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, az új idegenrendészeti törvényt még ebben az évben elfogadja a parlament.

A migrációról készült titkosszolgálati jelentés “felrajzol egy félelemteli horizontot”, azt kell tennünk, amit eddig. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. A migránsok egyre radikálisabbak, durvábbak a déli határunknál, ezt kiképzett emberek fűtik, e mögött már terrorszervezetek aktivistái állnak - mondta a miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban, amikor a műsorvezető a migrációról kérdezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy azon kell gondolkodni, akinek gyereke van, hogy milyen jövőt hagyunk a gyerekekre. “Én hajlíthatatlan vagyok, ha egyszer beengedjük őket, nem lehet őket kitenni” - mondta a migránsokról. Orbán Viktor szavaiból kiderült, nem akar “gázai minigettót”, ha befogadnánk őket, már nem lehetne békében, nyugodtan élni, akkor “nincs pardon”.

A kormányfő kijelentette, hogy ő hatvan évesen hálát ad a Jóistennek, hogy nem olyan országban él, ahol 10-20 százaléka migráns a lakosságnak. Utalt a migráció kapcsán a nyugat-európai volt gyarmattartó országokra, és elhibázottnak nevezte Nyugat-Európa 2015-ös migrációs politikáját, amikor ott a migránsokról úgy gondolták, hogy “jók és szépek”. Ma már nem az a kérdés, hogy ő “belebotlik-e” Budapesten migránsokba, “hanem a gyerekeink jövője”.

A tervezett új idegenrendészeti törvény szigorúbb lesz a korábbinál, és világosan meghatározza, ki milyen jogcímmel tartózkodik Magyarországon, és meddig lehet itt. „Magyarország a magyaroké, a magyar munkahelyek a magyaroké” - fogalmazott a miniszterelnök. Az új idegenrendészeti törvény-javaslatot már be is nyújtották az Országgyűlésnek, azt még az idén elfogadhatja a törvényhozás.

Nem támogatjuk, hogy a magyar adófizetők pénzét elküldjük Ukrajnába - jelentette ki a miniszterelnök Ukrajna uniós finanszírozása kapcsán. Orbán Viktor kijelentette, nem támogatja a magyar kormány az EU-büdzsé 100 milliárdos módosítását, ebben benne van az Ukrajnának a Bizottság által szánt 50 milliárd euró is.

“Van szívünk nekünk is, keresztény ország vagyunk” - fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, a humanitárius segítséget küldjük továbbra is Ukrajnának. De Magyarországot illetően gazdasági csőddel felérő következményei lennének, ha mi finanszíroznánk az ukrán államot - hangsúlyozta. Megerősítette, hogy Magyarország nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának.

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

További cikkek