Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Jogerős! Nyilvánosságra kell hozni a 2010 és 2012 között tíz évre titkosított kormányhatározatokat

10perc.hu
2023. 07. 25.
Jogerős! Nyilvánosságra kell hozni a 2010 és 2012 között tíz évre titkosított kormányhatározatokat

Kétezres határozatok: legalább 33 darab eddig eltitkolt kormánydöntésről derülhet ki, hogy mi állhat benne.

Most válik el a tüdő a májtól – ahogy a mondás tartja. Ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla június 13-i, immár másodfokú, jogerős ítéletében is megerősítette, hogy mintegy három tucat, több mint tíz évig a nyilvánosság elől sikerrel elzárt kormánydöntés tartalmát nyilvánosságra kell hozni – írja a hvg.hu. Előtte már a Fővárosi Törvényszék március 17-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében is a lapnak adott igazat a kormányzattal szemben, amely nem akarta feloldani a döntések titkosságát.

A lap tavaly augusztusban indított közérdekűadat-pert, miután a kormányzat nem volt hajlandó kiadni több tucat, eddig nyilvánosságra nem hozott döntését közérdekű adatigénylésére, mondván, a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak. A kormányiroda hivatkozását az elsőfokú eljárásban nem fogadta el a bíróság, elsőfokú ítéletében kötelezte a kormányirodát a kért határozatok kiadására.


A Fővárosi Ítélőtábla június 13-i másodfokú, jogerős ítéletében is megerősítette, hogy 33 titkosított kormánydöntés tartalmát nyilvánosságra kell hozni    Fotó: Freepik


A kormányiroda fellebbezett, de június 13-i ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla is megerősítette az elsőfokú döntést. Így kell jogerősen kiadni 2010-ből 14 darab, 2011-ből 19, 2012-ből pedig az április 27-e előtti döntéseket – azaz legalább 33 korábbi döntésről derülhet ki, mit tartalmaz. Azaz vége a titkolózásoknak.

A portál idei közérdekű adatigényléséből az is kiderült, hogy 2023-ban az első negyedévben átlagosan minden napra jutott egy olyan kormánydöntés, amely hivatalos minősítésében nem titkos ugyan, mégse tudhatjuk, miről szól, kit érint és mennyibe kerül. Április 4-ig legalábbis 96 darab kétezres határozat született.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek