Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megsérted a szabályokat? 200 ezres bírságot kockáztatsz immár

10perc.hu
2023. 07. 08.
Megsérted a szabályokat? 200 ezres bírságot kockáztatsz immár

Módosult a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény.

Változott a törvény, a pénzbírság legmagasabb összege már 200 ezer forint is lehet, ráadásul a fiatalkorúakra vonatkozó szankciók is változtak – így foglalható össze röviden a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosítása a vg.hu cikke szerint. Legalábbis ez derül ki Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásából, mely jogszabályt az országgyűlés a július 4-i ülésnapján fogadta el.

A szabálysértési törvény több ponton is módosult, így például a pénzbírság legalacsonyabb összege hatezerötszáz, legmagasabb összege pedig 200 ezer forintra emelkedik. Mindez eddig ötezer forint, illetve 150 ezer forint volt, vagyis az emelés mértéke mintegy 30 százalék. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint volt a maximum, ami 400 ezer forintra ugrik.

A fiatalkorúakra – a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévüket betöltötték, de a tizennyolcadikat még nem – vonatkozó szankciók is változtak. Náluk a pénzbírság legmagasabb összege 65 ezer forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 130 ezer forint. Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk.

A helyszíni bírság mostantól hatezerötszáz forinttól 65 ezer forintig mozoghat, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet. Ha egyidejűleg bírálnak el több szabálysértést, akkor a kiszabható helyszíni bírság nem haladhatja meg a 65 ezer, ismételt elkövetés esetén a 90 ezer forintot.

Főkép forrása:
police.hu

További cikkek