Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hatalmas változások jönnek a magyar postákon

10perc.hu
2023. 06. 24.
Hatalmas változások jönnek a magyar postákon

A 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. A már hatályba lépett új szabályozás rengeteg változást hoz a posta működésében - számolt be a Világgazdaság.

A rendelet szerint a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére.

A postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával, tehát eszerint hamarosan jönnek az automata posták, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.

Hatályát vesztette a postai hálózat szervezéséről szóló pont. Azaz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

Érdemi változás állt be a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is. Ezek eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, azonban a jövőben ez 10 kilóra csökken.

Főkép forrása:
Magyar Posta

További cikkek