387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

KATA-törvény: hídfoglalások és tüntetés a fővárosban

10perc.hu
2022. 07. 12.
KATA-törvény: hídfoglalások és tüntetés a fővárosban

Amíg a Parlamentben zajlik a KATA-törvény módosításának vitája, a tervezett változtatások ellen tűntetők immár a második budapesti hídon próbálják megbénítani a forgalmat.

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (KATA) szóló törvényjavaslatot tárgyalja és vélhetően elfogadja az Országgyűlés. A KATA-ról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, amely a kormány kérésére hozzá is járult az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalásához.

Amennyiben a képviselők még ma megszavazzák a szabályok változását, akkor a KATA-törvény szeptember 1-jétől hatályba lép. Ennek értelmében csak az maradhat kisadózó, aki kizárólag magánszemélynek ad számlát – azaz a körülbelül félmilliós réteg háromnegyede kisesik ebből a körből –, kivételt a taxisok képeznek, ők cégeknek is végezhetnek szolgáltatásokat.

További változás, hogy a jelenlegi évi 12 millió forintos értékhatár helyett 18 millió forint bevételi értékhatárig lehet ezt az adózást választani. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint, azaz az a lehetőség is megszűnik, hogy az, akinek van bejelentett állása, csak 25 ezer forintot fizessen.



Ráadásul minden korábbi ígéret arról szólt, hogy a változásokat a következő adóévben, 2023. január 1-től vezetik be, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni arra, hogy melyik adózási formát választja majd, ehelyett a kormány – a remélt bevételek miatt – már szeptember 1-től bevezetné az új törvényt.

Spontán kezdeményezésre ma délelőtt előbb a Kossuth térre hirdettek meg tüntetést a KATA-törvény a fent leírt módosítása ellen. A pár ezer fős tüntetés résztvevői a Parlament elől előbb a Jászai Mari térre vonultak, majd a demonstrálók megbénították a Margit-híd forgalmát.

A legújabb hírek szerint tüntetők lassítják a forgalmat az Erzsébet hídon is, akik irányonként egy-egy forgalmi sávot foglalnak el. Mindkét helyszínen hatalmas a dugó, aki csak teheti, keressen más útvonalat magának. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere türelemre szólította fel a főváros útjain közlekedőket.

Főkép forrása:
MTI/Balogh Zoltán
Címkék:
#Tüntetés

További cikkek