Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A többség lecserélné a gázfűtést és hőszivattyúra váltana

10perc.hu
2022. 04. 21.
A többség lecserélné a gázfűtést és hőszivattyúra váltana

A szakértő szerint ez részben azzal magyarázható, hogy az európai energiaárak a közelmúltban az egekbe szöktek.

Tízből hat ember tervezi, hogy az elkövetkező években hőszivattyúra vált – derült ki a Wagner Solar friss online kutatásából. Ez a tendencia a tapasztalt európai energiaár emelkedés mellett azzal is magyarázható, hogy az elmúlt két évtizedben a magyarok energiatudatosabbá váltak, a hűtési, fűtési rendszerekkel kapcsolatban jóval tájékozottabbak lettek.

„A vállalati szférában már olyan gázárakkal szembesülnek a cégek, amire korábban még soha nem volt példa. Lakossági ügyfeleknél ez a kormány által fenntartott rezsicsökkentés miatt jelenleg még nem érezhető. Ugyanakkor sokan felkészülve az esetleges rosszabb időkre már most is keresik az alternatív megoldásokat, legyen az egy napelemes rendszer vagy egy hőszivattyú” – árulta el a 10perc.hu kérdésére Beleznai Nándor megújuló energia szakértő.

A szakember szerint a legolcsóbb energia az, amit nem használnak fel, éppen ezért az első és legfontosabb teendő, amit elvégezhetünk, az az ingatlan hőtechnikai helyreállítása. Példaként említette, meg lehet úgy is takarítani pénzt, ha a ház szerkezetén változtatunk, kezdve a mennyezet, a padlástér hőszigetelésétől egészen a nyílászárók cseréjéig.



A régi gázkazán esetében ez kezdésként lehet egy kondenzációs gázkazán, amely kevesebb gázt fogyaszt, és jó alternatíva szokott lenni. Ezt követi a magasabb bekerülési költségű hőszivattyú, ami villamos energiát fogyaszt, amit biztosítani kell, éppen ezért a méretezés rendkívül fontos hálózati oldalról és az épületen belül is ahhoz, hogy a telepítés hatásos és működőképes legyen.

Beleznai Nándor a hőszivattyús rendszerekről szólva végezetül azt is kiemelte, aki ebben a technológiában gondolkodik, annak azt kell eldöntenie, hogy vállalja-e a jelentősebb beruházást annak érdekében, hogy később gyakorlatilag nullára csökkenthesse a rezsiköltségét.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek