Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor: „Novák Katalint jelölöm köztársasági elnöknek!”

10perc.hu
2021. 12. 21.
Orbán Viktor: „Novák Katalint jelölöm köztársasági elnöknek!”

A miniszterelnök ezzel a jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert szeretné a két ciklust követően leköszönő Áder János helyén látni.

Vélhetően nem sokan számítottak arra, hogy Orbán Viktor képletesen ugyan, de „bombát dob le” mai, évzáró sajtótájékoztatóján, Budapesten. Ugyanis a magyar miniszterelnök bejelentette, a két elnöki ciklust követően leköszönő – a magyar törvények alapján zsinórban harmadszor nem választható meg erre a pozícióra – Áder János helyett Novák Katalint jelöli a köztársasági elnöki posztra.

Orbán Viktor vagy a Fidesz döntése azért „némileg” meglepő, hiszen ha a Parlament megválasztja a jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert, akkor ő lesz Magyarország első női elnöke, egyben a hadsereg első női főparancsnoka. Áder János jelenlegi köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le.

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján kifejtette, negyven országgyűlési képviselőnek kell ajánlást tennie az új államfő személyére. A Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta, és javaslatát hivatalosan már meg is tette, mégpedig Novák Katalin személyében, aki elfogadta a jelölést.

Főkép forrása:
Facebook/Orbán Viktor

További cikkek