Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mától akár 8 ezer forintra is megbüntetnek, ha nincs rajtad maszk utazás közben

10perc.hu
2021. 11. 01.
Mától akár 8 ezer forintra is megbüntetnek, ha nincs rajtad maszk utazás közben

Miközben egyre nagyobb arányban tombol a covid negyedik hulláma Magyarországon, mától több olyan korlátozás lépett érvénybe – látogatási tilalom vagy a kötelező maszkhasználat közösségi utazáskor –, ami fontos a járvány megállítása érdekében.

Egyre súlyosabb a helyzet, már ami a koronavírusjárványt illeti, éppen ezért ismételten több szigorítást kellett bevezetni ennek megfékezése értelmében. Az adatok alapján az előző hétvégéhez képest több mint a duplájára emelkedett az elhunytk (152) és az újonnan megbetegedettek (11.211) száma. A kormány mától elrendelte, hogy a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, sőt, a szabályozás a pályaudvarokra, az állomásokra és a megállóhelyekre egyaránt vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat természetesen a BKK járataira szintén kötelezővé tette a maszkviselést, ugyanakkor a Budapest által fenntartott színházakban és mozikban is elrendelte a védekezés eme formáját november 1-től.



A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek. Ám ha valaki kötelezett a maszk hordására, de nem teszi, az az utazásból kizárható, és akár 8000 forintos helyszíni bírságra büntethető.

Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezettek be. A kórházak vezetői azt kérik, hogy a klinikákon fekvő páciensek állapotával kapcsolatban betegenként naponta csak egy hozzátartozó telefonáljon, mert igencsak leterheltek a vonalak.



Ugyanakkor továbbra is méltányolják az egészségügyi intézmények a végstádiumban lévő betegektől való búcsúzást, a gyermekek és az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett ott lehet szülője, valamint továbbra is ott lehet egy személy a szülő nő mellett. A fenti esetekben ugyanakkor szigorúan előírt a megfelelő védőöltözet viselése, amit minden esetben a kórházaknak kell biztosítani.

A szociális intézményekben az intézményvezetők dönthetnek erről, de vélhetően az idősotthonokban szintén elrendelik a látogatási tilalmat. Szintén mától kaptak jogot arra a munkáltatók, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára. Igaz, arról még nem született konkrét döntés, mit tehetnek azokkal szemben, akik nem oltatják be magukat.

Főkép forrása:
BKK
Címkék:
#Utazás

További cikkek