Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Érettségi: történelemből vizsgáztak a diákok

10perc.hu
2021. 05. 05.
Érettségi: történelemből vizsgáztak a diákok

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatta.

Ma a történelem írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák, amelyeket az első két napon alkalmazott szigorú járványügyi intézkedések betartása mellett rendeznek országszerte. Középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizett ma le a tantárgyból.

A középszintű írásbeli 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második szöveges, úgynevezett kifejtendő feladatokból állt. Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat csaknem fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.Az emelt szintű írásbelije 240 percig tartott, a vizsga két feladatsorból áll, a középszintűhöz hasonlóan. A diákok először az első feladatlapot oldhatták meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután osztották ki a második feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.Segédeszközként a vizsgázók a kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt használhatták, ezt a diákoknak kellett magukkal vinniük. Vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt az iskola biztosított.

Csütörtökön megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák, a diákok angolból tesznek írásbelit érettségit.

Főkép forrása:
MTI/Varga György

További cikkek