Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

A MOL elindította Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldhidrogén-üzemét Százhalombattán

10perc.hu
2024. 09. 27.
A MOL elindította Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldhidrogén-üzemét Százhalombattán

A MOL megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldhidrogén-üzemében, évente 1600 tonna karbonsemleges hidrogént állít elő.

A MOL a százhalombattai finomítójában megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöldhidrogén-üzemében, amelynek kapacitása 10 megawatt. Az új létesítmény évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént állít elő, amelyet az üzemanyaggyártás során használnak fel – közölte a Zöldjárműipar.

A közlemény szerint a MOL-csoport áprilisban adta át az új üzemét, azóta pedig végrehajtották az üzem termelésbe állításához szükséges feladatokat. Horváth Ádám, a MOL-csoport üzletágigazgatója elmondta, hogy a zöld hidrogén egy tiszta és sokoldalú energiaforrás, amely jelenleg az üzemanyaggyártásban segít csökkenteni a vállalat karbonlábnyomát. Hozzátette: „A zöld hidrogén előállítása és felhasználása innovatív módon segíti az okos zöldátmenet megvalósítását, amely a MOL stratégiájának alapvető célja.”

Az üzem az amerikai Plug Power elektrolizáló berendezését használja, amely megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre, így környezetszennyező melléktermékek nem képződnek. Az új üzem évente több mint 25 ezer tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását.

A MOL tervei szerint Százhalombatta után Pozsonyban és Rijekában is terveznek hasonló üzemet, amely közül az utóbbi 2026-ban kezdheti meg működését. Az új technológia fokozatosan kiválthatja a földgáz alapú gyártási eljárásokat, amelyek jelenleg a MOL-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszik ki.

További cikkek