392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Zeneterápia: egy applikáció lehet a megoldás a lelki problémákra

10perc.hu
2022. 12. 12.
Zeneterápia: egy applikáció lehet a megoldás a lelki problémákra

Egy új zenei alkalmazás segítségével pozitív érzelmi hatás és koncentráltabb állapot idézhető elő.

Az Amerikai Akusztikai Társaság közelgő találkozóján Man Hei Law, a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetemmel egy olyan alkalmazást mutat be, amely egyéni lejátszási listákat hoz létre, segítve a hallgatók érzelmi hullámzásait a zenén keresztül - írja a Neuroscience News.

"Az emberiség univerzális nyelveként a zene jelentősen befolyásolhatja az ember fizikai és érzelmi állapotát" - mondta Law. „Például a zene segíthet az embereknek a fájdalom kezelésében. Ezt az alkalmazást elérhető elsősegélynyújtási stratégiaként fejlesztettük ki az érzelmek kiegyensúlyozására”- tette hozzá.

Az alkalmazás olyan embereknek van, akik esetleg szégyenérzetük vagy bizalmatlanságuk miatt nem szeretnének kezelésben vagy tanácsadásban részt venni. A zene segíteni tud abban, hogy sokkal pozitívabb és koncentráltabb állapotba kerüljenek a hallgatók, mint a zenehallgatás előtt.

Az alkalmazás használóinak először ki kell töltenie három tesztet, ami által felmérhető lesz az érzelmi állapot. Egy képi érzékelő segítségével pedig azt mérik, hogy milyen az egyén aktuális és hosszú távú érzelmi állapota.


A zene segíteni tud abban, hogy sokkal pozitívabb és koncentráltabb állapotba kerüljenek a hallgatók     Fotó: Pixabay


Az energiaszint magastól, közepestől az alacsonyig terjedhet, a hangulat pedig pozitív, semleges vagy negatív lehet. Beteg-egészségügyi kérdőívet és általános szorongásos szűrést is alkalmaznak a személyre szabott zeneterápiás kezelések kialakításához.

Miután a hallgató érzelmi állapota felmérésre került, az alkalmazás személyre szabott lejátszási listát hoz létre. Ennek 3 célja lehet: vigasztalás, ellazítás vagy felemelő érzés érzése. A vigasztaló zene a hallgató energiáját és hangulatát tükrözi, a pihentető zene egy alacsonyabb energia szintet biztosít, még a felemelő pozitív és nagyobb energia szint eléréséhez járul hozzá.

„Kísérleteink során rájöttünk, hogy a relaxáló és felemelő módszerek jelentősen elmozdíthatják a hallgatókat a negatív érzelmi állapotokból a pozitívabb érzelmi állapotok felé. Különösen, ha a hallgatók semleges hangulatban vannak, mindhárom javasolt módszer pozitívabbá teheti a hallgatók érzelmeit” – mondta Law.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek