393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Zelenszkij: több idő kell az ellentámadás megindításához – Prigozsin: megindult Bahmutnál az ukrán ellentámadás

10perc.hu
2023. 05. 11.
Zelenszkij: több idő kell az ellentámadás megindításához – Prigozsin: megindult Bahmutnál az ukrán ellentámadás

Egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett Ukrajna elnöke és a Wagner alapítója arról, vajon Kijev elindította-e a tavaszra ígért offenzívát.

Sok mindent és annak az ellenkezőjét is átéltük már az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, így senki sem csodálkozhat azon, ha kellő távolságtartással kezelünk minden bejelentést, amit a háborús felek hoznak nyilvánosságra. Ugyanakkor arra azért nem számíthattunk, hogy a beígért tavaszi nagy ellentámadás megindításáról is másként vélekednek a harcban álló felek.

Volodimir Zelenszkij a BBC News-nak adott interjújában kijelentette, Ukrajnának több időre van szüksége ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen, mivel a hadseregnek továbbra is szüksége van a beígért nyugati segítségre.

„Azzal, amink van, képesek vagyunk előrenyomulni és sikeresek lehetünk, de sok embert elveszítünk. Szerintem ez elfogadhatatlan, ezért várnunk kell. Egy kicsit több időre van szükségünk" - fogalmazott az ukrán államfő.


Zelenszkij szerint Ukrajnának több időre van szüksége ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen    Fotó: Twitter/DefenceU


Zelenszkij felkészülteknek nevezte a NATO-országok által kiképzett harci dandárokat, de azt mondta, hogy a hadseregnek még szüksége van "néhány dologra", beleértve páncélozott járműveket is, amelyek "tételesen érkeznek" az országba. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg képes lesz előrelépni, egyben figyelmeztetett egy "befagyott konfliktus" kockázatára, amelyre Oroszország számít.

„Kijev számára minden olyan harci fejlemény, amely csalódást okozna a Nyugatnak, kevesebb katonai támogatást eredményezne a nyugati országok részéről, és fokozná a nyomásgyakorlást az Oroszországgal való tárgyalások újrakezdésére" - jegyezte meg Zelenszkij. Hozzátette, a 2024-es amerikai elnökválasztásig Ukrajna megnyerheti a háborút.

Homlokegyenest mást állít az ellentámadással kapcsolatban a Bahmut környéki harcok orosz főerejének számító Wagner alapítója. Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálatának Telegram-csatornáján bejelentette, az ukrán ellentámadás teljes gőzzel halad, Volodimir Zelenszkij elnök csak ravaszkodik, amikor az offenzíva elhalasztásáról beszél.


Prigozsin bejelentette, az ukrán ellentámadás teljes gőzzel halad, ráadásul sikeresen    Fotó: rosbalt.ru


„Bahmut irányában az ukrán fegyveres erők alegységei behatolnak a szárnyakba, és sajnos néhány helyen sikerrel is járnak. Mi tovább haladunk, hogy rajtuk üssünk. Az ukrán fegyveres erők terve így működik: mi megyünk, hogy rajtuk üssünk, ők meg eközben rajtunk ütnek" - mondta hangüzenetében Prigozsin.

A Wagner-vezér szerint az ukrán offenzívában képzett és jól felszerelt erőket vetettek be, amelyek első feladata a bahmuti front "áttörése". Arra figyelmeztetett, hogy ezt követően a nagyobbrészt megszállt ukrajnai Zaporizzsja megye, majd az oroszországi Brjanszk és Belgorod megye felé fogják venni az irányt.

„A hadseregünk menekül. A 72. dandár ma reggel három négyzetkilométert adott fel, ahol körülbelül ötszáz embert vesztettem el” – mondta Prigozsin, majd hozzátette, hogy csapatai a szükséges lőszernek csak 10 százalékát kapják meg.

Akkor most adott a kérdés: elindult az ukrán ellentámadás vagy még mindig várnak valamire…

Főkép forrása:
BBC

További cikkek