EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

A Z-generáció a fájdalom küszöbén

Egészség
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Évről évre nő azoknak a fiataloknak a száma, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek.

Egyre korábban jelentkeznek a fiataloknál a mozgásszervi betegségek. A legújabb kutatások szerint Magyarországon minden második felnőtt küzd valamilyen degeneratív gerincproblémával, és az emberek 65 százalékának alakul ki tartós váll-, könyök-, boka-, térd- vagy csípőízületi fájdalma élete során.

A szakemberek leggyakrabban a porckorongsérvvel, az ülőidegzsábával, a lumbágóval, az általános derékfájdalommal találkoznak, de gyakoribbá váltak a porckopással kapcsolatos betegségek, valamint a nyaki csigolyák meszesedése is. Évről évre nő azoknak a fiataloknak a száma, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek.

Megdöbbentő, hogy bár a porckorongsérv, a súlyosabb gerincferdülés, a »banyapúp« vagy a teniszkönyök régebben »tipikus időskori« problémák voltak, jellemzően hatvan év felett, ma már a negyven+ korosztály is jóval nagyobb arányban érintett ezekben.


A mobiltelefonon szocializálódott korosztályuk akár 14–18 évesen olyan Scheuermann-kórral, előreesett vállakkal, pattogó ujj szindrómával vagy gerincferdüléssel vesznek részt kezeléseken   Fotó: Pixabay


Míg a mai negyvenesek vezető tünete a számítógépes vagy fizikai munkában egyenetlen terhelés következtében kialakuló »klasszikus« derékfájás. A folyamatos laptop- és mobiltelefon-használat miatt már »újonnan« megjelenő probléma körükben az előrehelyezett fejtartásból fakadó monitornyak és a kéztőalagút szindróma.

Az igazi gond az, hogy a napi szintű ismétlődő terhelés mellett igen nehéz feladat a folyamat megállítása, még rendszeres testmozgás mellett is. A már kialakult elváltozások egy része pedig általában ebben a korban már nem visszafordítható, a kezdetben enyhe fájdalmak egyre erősebbé válnak, melyek hatására önkéntelenül megváltozik a testtartás, és egyenetlenül kezdjük el terhelni a testünket.

Urbán Rita jógaoktató és mozgásterápiával foglalkozó szakember elárulta, hogy a mobiltelefonon szocializálódott korosztályuk akár 14–18 évesen olyan Scheuermann-kórral – a sokak által púpként ismert betegség –, előreesett vállakkal, pattogó ujj szindrómával vagy gerincferdüléssel vesznek részt kezeléseken, melyek visszafordításához már az életmód radikális megváltoztatása lenne szükséges.


A napi szintű ismétlődő terhelés mellett igen nehéz feladat a folyamat megállítása    Fotó: Pixabay


A statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik embert érint valamilyen mértékű ízületi bántalom. Az efféle panaszok mögött általában az ízületek kopásos, illetve gyulladásos megbetegedése áll, és a kezelés szempontjából sem mindegy, hogy mi okozza a kellemetlenségeket.

A hát- és derékfájdalom mindkét nemet érinti, de egyre többen már 12–14 éves gyermekek számára keresnek természetes gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót a szülők, nagyszülők. A legjobb gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szereket – mint a Dolixir és az Anesta – a természetes hatóanyagok ötvözete adja. Rendeltetésszerű használat mellett ezek hosszú távon sem fognak mellékhatást okozni.

Fontos megjegyezni, hogy a 10-20 év során kialakult mozgásszervi problémák egyetlen gyógyszertől vagy terápiától sem fognak elmúlni. A rendszeres odafigyelés, a helyes testtartás és mozgás ennek elengedhetetlen része, bármilyen életszakaszban.