EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Vírustámadás a köbön – egyszerre ronthat ránk a covid, az influenza és az RSV

Egészség
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján 24 300-an fordultak orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem ússzuk meg az év végét, illetve a következő év elejét egy kiadós járvány nélkül. Ráadásul egyszerre támad az influenza, a koronavírus, valamint a gyerekek körében tomboló RSV-vírus is, vagyis tripla járvány van Magyarországon. A Pénzcentrum szakértőket kérdezett meg a tünetekről, a járványok mibenlétéről és a védekezésről is.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján 24 300-an fordultak orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ ma kiadott heti jelentésében. Mint írták, december 12. és 18. között az országban 269 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, 24 300 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók közül a betegek 33 százaléka 14 évesnél fiatalabb, 33 százaléka 15-34 éves, 22,8 százalékuk a 35-59 évesek és 11,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év 40. és 50. hete között összesen 756 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumban, ezek közül 35 esetben az influenza valamelyik vírusát, 113-nál koronavírus-fertőzést igazoltak. Huszonhat megbetegedés hátterében a légúti óriássejtes vírus (RSV), míg 24 esetben egyéb más vírusok okozta fertőzés állt - tette hozzá az NNK.


Az természetesen nem megoldás, hogy az ünnepi találkozások során maszkot viseljünk    Fotó: Pixabay   


Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Pénzcentrumnak elismerte, hogy az ő praxisában is megfigyelhető a betegségek számának gyors emelkedése, és a csecsemőknél jobban behatárolható az RSV-vírus jelenléte. Sajnos, emelkedik azon gyermekek száma is, akiknek kórházi kezelésre van szükségük.

Rusvai Miklós virológus ugyanakkor közölte, hogy csak annak kell lemondania a tervezett család- vagy barátlátogatásokat, aki valóban pontosan tudja, hogy beteg, mert így vigyázhat a szeretteire.

„Az természetesen nem megoldás, hogy az ünnepi találkozások során maszkot viseljünk – erre nem is lehetne rávenni a lakosságot –, azt azonban megoldásnak érezném, hogy a tömegközlekedésen, illetve a bevásárlóhelyeken hordjuk, így saját magunkat könnyebben megvédhetjük" - mondta a virológus.

Természetesen a covid és az influenza ellen is rendelkezésre áll védőoltás, csakhogy ezeknek is kell ez bizonyos idő, hogy valóban immunitást építsenek ki a szervezetben, tehát nem megoldás, ha most valaki hirtelen beoltatja magát azért, hogy az ünnep előtt vagy közben ne betegedjen meg.