EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Vigyázat a napozással, mert azonnal leéghetünk!

Életmód
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egyre több napsütésre számíthatunk, ezért érdemes a napvédő készítményeket előkészíteni, ugyanis akár pár órás gyaloglás során is bárki leéghet.

A napsütés nemcsak jó hangulatot teremt, de segít feloldani a stresszt és felszabadítja az energiákat. A jótékony hatás mellett fontos a megfelelő védelem akkor is, ha csak nagyobb sétát teszünk, vagy akár több időt töltünk a szabadban. Az UVA sugarak a bőr mély rétegeit is elérik, így öregíthetik a bőrt, fokozhatják a ráncok kialakulását. Az UVB sugarak a bőrfelszínt károsítják, barna foltokat, bőrpírt okoznak. A leégésről nem is beszélve.

Nagyon fontos, hogy bőrünket napozás és szabadtéri elfoglaltság esetén is fényvédő termékekkel óvjuk. Bőrünk ugyan saját védelmi rendszerrel van ellátva, és önmagától is próbál ellenállni a leégésnek. Azonban végesek a tartalékai, így egy átlagos felnőtt 20-25 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül.


A káros UV sugárzás miatt minden esetben aranyszabály, hogy délelőtt 11 és délután 4 között nem szabad napon tartózkodni, és ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről     Fotó: freepik.com


A fényvédő termékeken van egy úgynevezett fényvédő SPF jelölés, ami a faktor rövidítése. Ez gyakorlatilag egy szorzó, ami meghatározza, hogy mennyi időt tölthetünk a napon, leégés nélkül. Amennyiben napvédő nélkül 10 percet tölthetünk el a napon, mielőtt leégnénk, akkor 30-as fényvédő használata esetén 30-szor több időt, azaz 300 percet tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Vigyázat, a káros UV sugárzás miatt minden esetben aranyszabály, hogy délelőtt 11 és délután 4 között nem szabad napon tartózkodni.

A napvédő kiválasztásnál fontos a bőr típusa. Aki nagyon világos, szeplősödére hajlamos már 3-5 perc alatt is leéghet védelem nélkül. Érdemes ezért az 50+ faktorszámú napvédő készítményeket használni. Ugyancsak ezeket a termékeket válasszuk a gyerekek estében is. A gyerekek bőre ugyanis sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké. Ezáltal sokkal sérülékenyebb is, tehát különösen kíméletes napvédő készítményekre van szüksége.


A gyerekek bőre ugyanis sokkal vékonyabb és érzékenyebb, ezáltal sokkal sérülékenyebb is      Fotó: freepik.com


A gyerekek a felnőttektől eltérő módon viselkednek a napon. Az ismételt fürdőzés, az izzadás, a homok vagy a törülköző dörzsölése gyakori jelenségek a játszó gyerekeknél, és fokozatosan csökkentik a napvédő készítmények hatékonyságát. A gyerekeknek ezért ellenállóbb készítményekre van szükségük, mint a felnőtteknek, és fontos, hogy ezek felvitelét 2 óránként, és minden fürdőzést követően megismételjük. A csecsemőket pedig tilos napoztatni! A sapka vagy a kalap pedig elengedhetetlen minden korosztály számára.

A bőrgyógyászok ajánlása, hogy vizsgálja meg mindenki rendszeresen a saját és családtagjaik bőrét. Ellentétben a belső szervi betegségekkel, a bőrön láthatóak a kóros elváltozások. A rosszindulatú bőrrákoknál, még a melanómánál is van esély a teljes gyógyulásra, ha időben felfedezzük azokat. Különösen fontos a festékes anyajegyek rendszeres ellenőrzése legalább évente egyszer. Ha gyorsan növekednek, megváltozik a színük, alakjuk, viszketnek, kisebesednek, megsérülnek, mutassák meg a szakorvosnak soron kívül.


Fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített, hűvös szobában feküdjön     Fotó: freepik.com


Ha mégsem sikerült kellően felkészülni és a napon töltött idő komoly rosszullétet és fejfájást okoz, akkor napszúrásra kell gondolni. Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és só vesztés lehetőségére is; ezek szintén a fenti tünetekhez valamint gyengeségérzethez vezetnek, és kezeletlenül veszélyesek lehetnek. Épp ezért fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített, hűvös szobában feküdjön, és hideg vizes borogatást tegyen a homokára. Ha néhány napon belül nem javul az állapota, orvoshoz kell fordulni.