393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Végrehajtás fenyeget? Hallgass a NAV-ra!

10perc.hu
2023. 04. 15.

A lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető, a végrehajtási eljárásban részletfizetés vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető.

Az elmúlt években a Covid és az egekbe emelkedő energiaárak, valamint a rekord infláció miatt nagyon sokan kerültek nehéz anyagi helyzetbe. Sőt, sokukat a tartozás miatt akár a végrehajtó is fenyegeti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítőkezet nyújtana a bajba jutottaknak, és közleményében írta, hogy elkerülhető a végrehajtás, ha az adós időben megteszi a szükséges lépéseket a tartozás rendezése érdekében.

A tájékoztatás szerint a lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető, a végrehajtási eljárásban részletfizetés vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető. Azt, hogy ilyen esetben kihez kell fordulni, az határozza meg, hogy a tartozás miből származik.


Elkerülhető a végrehajtás, ha az adós időben megteszi a szükséges lépéseket a tartozás rendezése érdekében     Fotó: Freepik


Ha az államot megillető adókat, járulékokat, az adók módjára behajtandó köztartozásokat, és az állam különféle szervei által megállapított fizetési kötelezettségeket, például a bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket, bírságokat nem fizeti meg valaki, akkor a NAV végrehajtóinak feladata a pénz beszedése.

Ezekben az ügyekben az adóhatóság először felhívást küld, és ha erre az adós rendezi tartozását, az ügy lezárul. Ha az adós hajlandó, de pillanatnyilag nem tud fizetni, akkor különféle fizetési kedvezményeket kérhet. A tartozással kapcsolatos ügyintézést a NAV végzi, de a fizetési kötelezettségről az adott szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium, kamara is tájékoztatást adhat.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek