EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Végleg elment Darth Vader…

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: starwars.com

A fekete nagyúr megformálója, Dave Prowse – akinek Csubakka szerepét is felkínálta George Lucas – 85 éves korában súlyos betegség után elhunyt.

Ki ne tudná, ki a filmvilág valahavolt egyik legnagyobb főgonosza? Az egyik legtöbb szavazatot valószínűleg a Star Wars legkorábbi trilógiájában szereplő Darth Vader nagyúrra szavaznának. A filmrajongók nagy bánatára, súlyos betegségét követően elhunyt 85 éves korában az a Dave Prowse, aki hatalmas termete miatt alakította az átállt, egykori jedit a filmvásznon.

Noha Prowse színészi pályafutása mintegy 50 évet ölel fel, egyszer sem kapott Darth Vaderhez hasonló szerepet. Sőt, mivel erőteljes, brit vidéki akcentusa nem tette megfelelővé arra, hogy a főgonosz leghíresebb mondatait elmondja, így szavaihoz a hangot James Earl Jones kölcsönözte.


Dave Prowse a hatalmas termete miatt alakította az átállt, egykori jedit a filmvásznon    Fotó: starwars.com


Sokan nem tudták, hogy annyira tetszett George Lucasnak a felépítése, hogy nem csak Darth Vader, de Csubakka szerepét is felkínálta a 195 centi magas színésznek. Prowse inkább Darth Vadert választotta, mert szerinte az emberek mindig csak a rossz fiúkra emlékeznek.