392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Új Alzheimer-gyógyszert engedélyeztek Amerikában

BBC
2021. 06. 08.
Új Alzheimer-gyógyszert engedélyeztek Amerikában

Az aducanumab elnevezésű anyag a demencia leggyakoribb formájának, az Alzheimer-kórnak nem a tüneteit, hanem az okát kezeli: csökkenti a betegségre jellemző agyi fehérjelerakódást.

2019 márciusában leállították a szer tesztjeinek harmadik, nagyszabású, nemzetközi fázisát, amelyben mintegy 3000 páciens vett részt, mivel az emlékezetvesztést és a gondolkodási problémákat a havi infúzióként adott szer nem lassította jobban, mint a hatóanyag nélküli placebo - írta a BBC hírportálja.

Ugyanabban az évben azonban a szert kifejlesztő amerikai Biogen több adat elemzésével megállapította, hogy a szer működött, amennyiben nagyobb dózisban adagolták. Azt is közölték, hogy szignifikánsan lassította a kognitív képességek romlását.

A világon több mint 30 millió ember szenvedhet Alzheimer-kórban, többségük 65 éven felüli.

Mind az amerikai, mind a brit tudományos közvéleményt megosztja az aducanumab, vannak, akik áttörést látnak benne, mások szerint csekély a haszna.

A kétségek ellenére az amerikai engedélyezés óriási lendületet adhat a demenciakutatásnak, amely hagyományosan a háttérbe szorul a rák vagy a szívbetegségek kutatásához képest.


Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek