388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Törvényt vezet be a TikTok ellen az Egyesült Államok

10perc.hu
2024. 04. 26.
Törvényt vezet be a TikTok ellen az Egyesült Államok

Az alkalmazás Egyesült Államok-beli jövője egyelőre bizonytalan.

A TikTok kínai tulajdonosa, a ByteDance kijelentette, hogy nincs szándéka eladni az üzletágat, miután az Egyesült Államok törvényt hozott a rendkívül népszerű videómegosztó alkalmazás eladásának kikényszerítésére, vagy az USA-beli betiltására - közölte a BBC.

A ByteDance a saját közösségi média platformján, a Toutiaon közzétett bejegyzésében azt írta: "A ByteDance-nek nincsenek tervei a TikTok eladására." A héten korábban a TikTok bejelentette, hogy bíróságon fogja megtámadni az "alkotmányellenes" törvényt.

A ByteDance nyilatkozata válaszul született a technológiai szakmai weboldal, a The Information cikkére, amely szerint a cég vizsgálja a TikTok amerikai működésének eladásának lehetőségét az azt működtető algoritmus nélkül. "A külföldi médiában megjelent hírek a ByteDance általi TikTok eladásról nem igazak" - írta a cég a bejegyzésében, amelyhez az cikk képernyőképét csatolták, a "hamis pletyka" jelentésű kínai karakterekkel rábélyegezve.

Az eladás vagy tiltás intézkedést Joe Biden amerikai elnök szerdán írta alá. Peking fokozódó szigorú fellépése a magánvállalatokkal szemben aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és más nyugati országokban a Kínai Kommunista Párt ByteDance feletti ellenőrzésének mértékét és az általuk tárolt adatokat illetően. A TikTok többször is tagadta, hogy a kínai kormánynak bármilyen ellenőrzése lenne a ByteDance felett.

"Bízunk magunkban, és továbbra is harcolni fogunk a jogainkért a bíróságokon" - mondta Shou Zi Chew, a TikTok vezetője a héten a platformra feltöltött videóban. "A tények és az alkotmány mellettünk állnak... nyugodjanak meg, sehová sem megyünk."

A TikTok szerint a ByteDance kínai alapítója a vállalat irányító részesedése révén a részvények 20%-át birtokolja. Körülbelül 60%-a intézményi befektetők tulajdonában van, köztük jelentős amerikai befektetési társaságok, mint a Carlyle Group, a General Atlantic és a Susquehanna International Group. A fennmaradó 20% a világméretű alkalmazottai és a ByteDance öttagú igazgatóságának három amerikai tagja birtokolja.

A kínai kormány szintén paranoiának minősítette az ilyen aggodalmakat, és figyelmeztetett, hogy a TikTok betiltása "elkerülhetetlenül visszaüt az Egyesült Államokra". Azonban a TikTok-ot az Egyesült Államokban nem fenyegeti azonnali betiltás. Az új törvény kilenc hónapot ad a ByteDance-nek az üzletág eladására, és további három hónapos türelmi időt, mielőtt a potenciális betiltást végre lehet hajtani. Ez azt jelenti, hogy az értékesítési határidő valószínűleg 2025-ben valamikor lesz, a 2024-es elnökválasztás győztesének beiktatása után.




További cikkek