388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Eltávolította az Apple a WhatsAppot és a Threadset a kínai App Store-ból

10perc.hu
2024. 04. 24.
Eltávolította az Apple a WhatsAppot és a Threadset a kínai App Store-ból

Kínából érkező utasítás miatt cselekszik így a cég.

Az Apple eltávolította a WhatsAppot és a Threadset kínai alkalmazásboltjából, miután az ország internetes felügyelete nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva erre utasította.

"Kötelesek vagyunk betartani a működési országok törvényeit, még akkor is, ha nem értünk egyet velük" - nyilatkozta a CNN-nek egy Apple-szóvivő. "A Kínai Kibernetikai Tér Felügyeleti Hivatala nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva elrendelte ezen alkalmazások eltávolítását a kínai App Store-ból. Ezek az alkalmazások továbbra is letölthetők minden olyan más áruházból, ahol megtalálhatók."

Az alkalmazások, amelyek mindkettő a Meta (META) tulajdonában vannak, Kínában már korábban is blokkolva voltak, és nem voltak széles körben használatosak. Az országban csak úgy lehetett hozzáférni hozzájuk, hogy olyan virtuális privát hálózatokat (VPN) használtak, amelyek titkosítják az internetes forgalmat, és elrejtik a felhasználó online identitását. Az Apple általi alkalmazáseltávolítás "a Kínában és azon kívül már eleve elkülönült technológiai univerzumok közötti további távolodást" jelenti - mondta Duncan Clark, a pekingi székhelyű BDA China befektetési tanácsadó cég elnöke. "Ez kellemetlenséget fog okozni a kínai fogyasztóknak és vállalkozásoknak (Kínában), akik külföldi családtagokkal, barátokkal vagy ügyfelekkel tartják a kapcsolatot. Még akkor is, ha VPN-t használnak a meglévő WhatsApp alkalmazásaik eléréséhez, azok idővel elavulnak, és frissítésre szorulnak."

Más népszerű nyugati közösségi média alkalmazások, köztük az X (korábban Twitter), a Facebook, az Instagram és a Messenger továbbra is elérhetőek az Apple kínai App Store-jában.

A technológiai óriás bejelentése az iPhone-eladások zuhanása mellett történt a világ második legnagyobb gazdaságában. Az okostelefon-eladások a piaci kutatócég, az IDC szerint lenyűgöző 10%-kal csökkentek az idei év első negyedévében. A vállalat az elmúlt hónapokban a nacionalizmus, a gazdasági nehézségek és a fokozódó verseny miatt veszített lendületet Kínában. Az IDC szerint a Huawei és más kínai márkák, köztük a Xiaomi és az OPPO/OnePlus megerősödése valószínűleg folytatódni fog. A kínai fogyasztók, akik korábban az Apple-t fontolgatták, most a hazai márkák felé fordulnak.

Kína az Egyesült Államok mögött a legnagyobb piac lévén az Apple számára a kulcsfontosságú termelési központ mellett továbbra is fontos piac. A vállalat továbbra is kedvezményeket kínál az országban az eladások fellendítése érdekében.




További cikkek