388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Újra küld adatokat a Földre öt hónap szünet után a Voyager 1

10perc.hu
2024. 04. 23.
Újra küld adatokat a Földre öt hónap szünet után a Voyager 1

Végül egy egyszerű probléma megoldása hozta el a sikert.

Öt hónapnyi kommunikációs probléma után a NASA mérnökei végre ismét értelmezhető adatokat kaptak a Voyager 1-től, az emberiség világűrbe küldött legmesszebb tartózkodó űrszondájától - közölte a CNN.

A kreatív megoldás kulcsa egyetlen chip hibájának azonosítása volt. A Földtől jelenleg 15 milliárd mérföldre (24 milliárd kilométerre) található Voyager 1 a maga 46 éves korával az elmúlt években számos működési furcsaságot és öregedésre utaló jelet mutatott.

A legutóbbi probléma 2023 novemberében jelentkezett először, amikor a repülési adatrögzítő rendszer telemetria modulációs egysége elkezdte egy értelmezhetetlen, ismétlődő kódmintát továbbítani. A Voyager 1 repülési adatrögzítő rendszere a szonda tudományos műszereiből gyűjtött információkat csomagolja össze a jelenlegi állapotát tükröző mérnöki adatokkal. A Földön lévő irányítóközpont ezt az adatot bináris kódban, azaz egy sor egyesekből és nullákból állóan fogadja. November óta azonban a Voyager 1 repülési adatrögzítő rendszere egy hurokban ragadt. Az elmúlt hónapokban ugyan a szonda továbbra is folyamatos rádiójelet továbbított a földi irányítóközpontjának, a jel nem tartalmazott használható adatot.

A missziócsapat április 20-án kapta meg az első koherens adatokat a Voyager 1 mérnöki rendszereinek állapotáról és működéséről. Bár a csapat még mindig vizsgálja az információkat, eddig minden a rendszerek normál működését és a Voyager 1 egészséges állapotát jelzi.

"A mai nap nagyszerű nap volt a Voyager 1 számára" - mondta Linda Spilker, a JPL Voyager projekt tudósa egy szombati nyilatkozatban. "Újra kapcsolatban vagyunk az űrszondával, és várjuk vissza a tudományos adatokat."

Az áttörés egy okos próbálkozás-sorozat és a rejtély kibogozása eredményeként jött létre, amely a csapatot egyetlen chip hibájához vezette. A probléma felfedezése után a missziócsapat parancsokat küldött a szonda számítógépes rendszerének újraindítására, hogy többet tudjon meg a probléma alapjául szolgáló okról.

A csapat március 1-jén egy "megbökés" nevű parancsot küldött a Voyager 1-nek, hogy a repülési adatrögzítő rendszert különböző szoftverprogramokkal futtassa, abban a reményben, hogy kiderítsék, mi okozza a hibát. Március 3-án a csapat észrevette, hogy a repülési adatrögzítő rendszer egyik részének aktivitása kiemelkedik a többi torz adat közül. Bár a jel nem volt olyan formátumú, amelyet a Voyager csapat megszokott látni, amikor a repülési adatrögzítő rendszer a várt módon működik, a NASA Deep Space Network egyik mérnöke képes volt dekódolni.




Főkép forrása:
Global Panorama/Flickr

További cikkek