393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tovább zuhanhat a bankfiókok száma, senkinek sem kellenek a lakáshitelek

10perc.hu
2023. 04. 05.
Tovább zuhanhat a bankfiókok száma, senkinek sem kellenek a lakáshitelek

Drámai gyorsasággal fogynak a pénzintézeti fiókok Magyarországon.

Senkinek sem kellenek a lakáshitelek – utoljára 10 éve volt olyan alacsony a szerződések száma, mint idén februárban. Havonta egy bankfiókban átlagosan kevesebb, mint 3 hitelszerződést kötnek az ügyfelekkel – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Az elmúlt 10 évben megfeleződött az ügyfeleket fogadó banki kirendeltségek száma. Tavaly év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 1510 helyen tudták intézni pénzügyeiket az emberek és a vállalatok, csak az elmúlt év során a fiókok több mint 13 százaléka tűnt el: a kirendeltségek száma 1826-ról 1510-re csökkent.

Havi 3 lakáshitel sem jut egy fiókra
A bankok érvelése szerint a pénzforgalom átalakulásával, az elektronikus bankolás térnyerésével a bankfiókok feladatköre megváltozott, előtérbe került a tanácsadói jelleg, amelyet területileg koncentráltabban lehet és érdemes végezni.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor, ha nem sikerül kitörni az elmúlt hónapok negatív hitelstatisztikáiból, akkor akár egy újabb, komoly fiókhálózati revízió sem elképzelhetetlen – ugyanis lényegében eltűntek a hitelfelvételről tárgyalni akaró ügyfelek a bankfiókokból.

A jegybanki statisztikákon alapuló számításaik szerint hiába csökkent az ügyfeleket váró fiókok száma jelentős mértékben az elmúlt egy év során, az év első két hónapjában havi átlagban 2,5 megkötött lakáshitel-szerződés jutott egy-egy kirendeltségre. Egy évvel korábban - még nagyobb fiókszám mellett – 4,4 lakáshitel szerződés-aláírására került sor bankfiókonként.

Tízéves mélyponton a szerződések száma
A gazdasági bizonytalanság és a magas hitelkamatok miatt idén februárban mindössze 3590 piaci kamatozású és államilag támogatott lakáshitel-szerződést szignóztak a banki ügyfelek, az év első két hónapjában pedig 7691 szerződés aláírására került sor.

Időarányosan ennél kevesebb szerződéssel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2001-ig visszatekintő éves adataival számolva mindössze 2010-ben és 2013-ban számolhattak a bankok.

Egyre kisebb hitelre elég az ügyfelek pénze 
A bankokat a szerződésszám drámai csökkenése mellett sokkal komolyabb mértékben aggaszthatja, hogy a kontraktusok átlagos értéke is számottevően csökkent. Gergely Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a megkötött lakáshitel-szerződések átlagos összege 9,22 millió forint volt 2023 februárjában, ami közel 4 éves negatív csúcsot jelent. Utoljára 2019. májusában volt ennél kisebb a szerződések átlagösszege – azóta pedig jelentős ingatlanár-dráguláson vagyunk túl.

A magas hitelkamatok miatt egyre kisebb összegre elegendő az ügyfelek pénze. Két éve, 2021 februárjában 20 százalékkal, több, mint 2 millió forinttal magasabb, 11,54 millió, egy évvel ezelőtt pedig – igaz, részben az MNB zöld hitele miatt megnövekedett kereslet miatt - 30 százalékkal magasabb, átlagosan 13,3 millió forint volt egy lakáshitel szerződéses összege – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

Ha most sokkal kevesebben, jóval kisebb hitelösszeget vesznek fel, lényegesen romlanak a hitelcentrumok mutatói, amellyel a bankoknak hamarosan szembesülniük kell – figyelmeztet Gergely Péter.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Bank

Hirdetés

További cikkek