EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Tömegközlekedés helyett saját gépkocsi

Autó
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egy 22 országban készített felmérés szerint a megkérdezettek több mint háromnegyede inkább az autóját használja a jelenlegi egészségügyi helyzetben.

A LeasePlan flottakezelő az Ipsos kutatóintézet bevonásával 22 országban – egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államokan, Ausztriában, Finnországban, Romániában és Törökországban – készített egy tanulmányt arról, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzetben mennyire részesítik előnyben a saját személygépkocsijukat az emberek a tömegközlekedéshez képest. Nos, egészen elképesztő eredmények születtek: a járművezetők 65 százaléka lényegesen kevesebbszer használja a tömegközlekedést, a megkérdezettek 76 százaléka inkább saját személygépkocsival utazik.


A járművezetők 65 százaléka lényegesen kevesebbszer használja a tömegközlekedést     Fotó: freepik.com


A tavaly vizsgált 416 város közül 318-ban csökkent jelentősen az autóforgalom a 2019-es adatokhoz képest, a legnagyobb visszaesés áprilisban volt tapasztalható. Persze a válaszadók nemcsak a világjárvány miatt döntöttek így, ugyanis a megkérdezettek fele komolyabban veszi a globális éghajlatváltozás hatásait, ezért szívesen váltana zéró emissziós járműre, hogy csökkentse saját szén-dioxid-kibocsátását a jobb levegőminőség érdekében. Ugyanakkor a sok kiszállítás miatt megnőtt a hagyományos és az elektromos meghajtású kishaszongépjárművek (LCV és eLCV) iránti keresletet.