393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Szuperliga: volt, nincs, élt 2 napot…

10perc.hu
2021. 04. 21.
Szuperliga: volt, nincs, élt 2 napot…

A nagy lendülettel beharangozott új csúcssorozat a hatalmas tiltakozás miatt 48 óra alatt vált semmivé, és a 12 alapító gárdából kizárólag a Real Madrid és a Barcelona nem mondta ki hivatalosan, hogy „vége a dalnak”.

Vélhetően sok mindenre számított az a tucatnyi európai élklub – az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Internazionale, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur –, csak arra nem, hogy az augusztusi indulással életre hívott Szuperliga (ESL) ekkora ellenállásba ütközik majd. És nem csak a nemzetközi szövetségek, a FIFA és az UEFA részéről, hanem saját nemzeti szövetségük, sőt, ami talán a leglényegesebb, a saját szurkolóik fordultak ellenük.



Nyilvánvaló volt, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát 2024-től megújító, illetve következő idénytől az Európa-konferencialigát elindító Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kőkeményen fellép a Szuperliga ellen, hiszen az új elitsorozat teljesen tönkretette volna a BL-t a másik két kupával együtt. Ráadásul, amikor a 12 klub bejelentését követően még 24 óra sem telt el, és máris ismertté váltak a szankciók a lázadókkal szemben – kizárás az európai kupákból, a Szuperligában pályára lépő játékos eltiltása a nemzetközi szövetségek világversenyeiről, aza a vb-ről és az Eb-ről –, és előbb a FIFA, majd sorban az érintett nemzeti szövetségek is az UEFA mellé álltak, elkezdett repedezni a jól felépítettnek gondolt elképzelés.

Persze a Szuperligát az is gyengítette már a kezdetektől, hogy a legutóbbi BL-döntő két résztvevője, a Bayern München és a Paris Saint-Germain, illetve a francia és a német klubok nem csatlakoztak a 12 fős elithez, ráadásul hamar kiderült, hogy a szurkolók sem vevők a Szuperligára. Angliában mind a hat csapat stadionjánál tüntetések kezdődtek, és mire kedden lement a nap, mind a hat angol klub visszalépett, és az elnökök nem győztek elnézést kérni mindenkitől, aki éppen arra járt.



Joel Glazer, a Manchester United klubelnök-tulajdonosa például nyílt levélben kért elnézést a szurkolóktól, és önkritikusan úgy fogalmazott, nem mutattak elég tiszteletet az Angliában komoly tradíciókkal rendelkező játék iránt. „Mélyek a sebek, és tudom, hogy időbe fog telni, amíg ezek begyógyulnak, de én személy szerint eltökélt vagyok, hogy sikerül visszaállítanunk a szurkolók belénk vetett bizalmát. Ugyanakkor az európai labdarúgásnak fenntarthatóbbá kell válnia, még ha ennek ezek szerint nem is a Szuperliga létrehozása a legjobb módja. A stabil alapok megteremtéséhez nem választottunk megfelelő módot, nem tiszteltük eléggé a hagyományokat, a kiesést és a feljutást, amiért elnézést kérünk” – fogalmazott Glazer.



Ma estére az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan visszalépésével, valamint a Juventus a liga jövőjének bizonytalanságáról tett bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt hivatalosan tagja a Szuperligának. Ráadásul a Szuperliga elnökének megválasztott Florentino Pérez, a Real Madrid első embere már le is bukott egy hazugsággal, ugyanis amikor lenyilatkozta, hogy sem a PSG-t, sem pedig a Bayern Münchent nem kérték fel a csatlakozásra. Hamar kiderült, hogy ez nem igaz, és az ESL vezetősége – Pérez mellett a két alelnök, a Juventus elnöke, Andrea Agnelli és a Manchester United klubelnök-tulajdonosa Joel Glazer – írásban még határidőt is szabott a két klubóriásnak.

Nem született tehát semmilyen kompromisszum – az ESL vezetősége tárgyalni akart a nemzetközi szövetségekkel, ám azok elzárkóztak ez elől –, hanem a Szuperliga feltétel nélküli kapitulációjával az UEFA teljes, megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott.

Főkép forrása:
Facebook.com/Chelsea

További cikkek