EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Szeretnéd, ha egészséges csoki olvadna el a szádban? A brit tudósok elintézik

Tech és tudomány
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek - például sajtok és jégkrémek - egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Az egészséges táplálkozás egyik újabb állomásához érkeztek el brit tudósok, akik az ember szájában szétolvadó, tökéletes csokoládék titkát tárták fel. A Leedsi Egyetem kutatói azt állítják, hogy felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását - számolt be a The Guardian.

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató elmondta, egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. A szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsírtartalom, amelyet akár csökkenteni is lehetne anélkül, hogy ez a beavatkozás hatással lenne a fogyasztás élményére.


Egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket     Fotó: Freepik


Ennek a folyamatnak a részletes feltárása segíthet abban, hogy olyan újgenerációs csokoládékat fejlesszenek ki, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek, mert sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak. A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek - például sajtok és jégkrémek - egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.