392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szereted a tejeskávét? Úgy tűnik, jó hatása van az egészségedre

10perc.hu
2023. 02. 04.
Szereted a tejeskávét? Úgy tűnik, jó hatása van az egészségedre

A Koppenhágai Egyetem új tanulmánya szerint úgy tűnik, a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok bejutnak a szervezetbe, az immunrendszer fehérvérsejtek és vegyi anyagok bevetésével reagál. Ez a reakció, más néven gyulladás, akkor is előfordul, amikor túlterhelésnek vannak kitéve az inak és az izmok- írja Sciencedaily.

A polifenolok tulajdonképpen gyulladáscsökkentők, melyek a természetben előforduló antioxidánsok egy csoportját képezik és ezek fontosak az ember számára. Megtalálhatók gyümölcsben és zöldségben, teában, kávéban, vörösborban és még a sörben is.

Egy új tanulmányban az Élelmiszertudományi Tanszék kutatói a Koppenhágai Egyetem Állatorvos- és Állattudományi Tanszékének kutatóival együttműködve azt vizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel kombinálva. Az eredmények ígéretesek voltak. Kimutatták, hogy a polifenolok a húskészítményekben, a tejben és a sörben lévő fehérjékhez kötődnek. 

Azt is tesztelték, hogy a molekulák a tejeskávé italban is kötődnek-e egymáshoz. Valójában a kávébab tele van polifenolokkal, míg a tej fehérjében gazdag.

"Eredményünk azt mutatja, hogy a polifenolok és a fehérjék közötti reakció bizonyos, általunk vizsgált tejes kávéitalokban is megtörténik.” – mondja Marianne Nissen Lund professzor, tanulmány vezetője.

Főkép forrása:
A tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik (Pixabay, illusztráció)
Címkék:
#Egészség

További cikkek