393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Százezreket kaphat vissza az adójából – de ehhez nyilatkoznia kell!

10perc.hu
2023. 04. 26.

Csak a befizetett személyi jövedelemadó összege lehet az alapja az öngondoskodási célú visszatérítésnek.

Alig több mint három hete marad a magyar magánszemélyeknek, hogy a beadják 2022. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat. A többség számára a 2016-os bevallás óta, amióta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a bevallás tervezetét, nem is kell vesződnie a bevallással: ha nem nyúlunk hozzá az adóhatóság által kitöltött tervezethez, az május 20. után automatikusan bevallássá alakul át.

Az elmúlt évben a gyermekes családok szja-visszatérítése miatt nem volt olyan hangsúlyos, idén azonban ismét rendelkeznünk kell a tavaly befizetett öngondoskodási célú megtakarítások után járó adójóváírás összegéről. Akinek több pénztári befizetése volt, annak mindenképp jeleznie kell a NAV felé, hova kéri a 20 százalékos visszatérítést – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

„A jogszabályok szerint ugyanis a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) nyugdíjbiztosításba, önkéntes nyugdíj- vagy egészségbiztosítási pénztárba befizetett összegek után 20 százalékos adójóváírás jár. Az adóvisszatérítés maximális összege így a pénztári öngondoskodás esetében 150, a nyugdíjbiztosításoknál 130, a NYESZ esetében 100 ezer forint” – állította Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője.


Idén azonban ismét rendelkeznünk kell a tavaly befizetett öngondoskodási célú megtakarítások után járó adójóváírás összegéről     Fotó: Pixabay


A jogszabály egyértelműsíti: csak a befizetett szja összege lehet az alapja az öngondoskodási célú visszatérítésnek. Ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári befizetések adókedvezménye összevonandó, és ott az együttes adó-visszatérítés mértéke nem haladhatja meg a 150 ezer forintot. További szűkítés, hogy a teljes, személyi adóbefizetésünkből visszaigényelhető adóvisszatérítés összege nem haladhatja meg a 280 ezer forintot.

Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy abban az esetben, ha valakinek több pénztári számlája is van (mert pl. nyugdíjpénztári befizetései mellett egészségpénztári befizetést is teljesített), csak egyetlen számlára kérheti az adóvisszatérítés összegét – erről mindenképp az érintettnek kell nyilatkoznia. Fontos tudni, hogy a visszatérítés csak olyan pénztár számlájára teljesíthető, amelyre az elmúlt évben érkezett befizetés.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek