392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Sumákol a fegyverekkel Ukrajna? A belga kormány vizsgálatot követel

10perc.hu
2023. 06. 05.
Sumákol a fegyverekkel Ukrajna? A belga kormány vizsgálatot követel

A belga kormány kérdőre vonja Kijevet a belga fegyverek oroszországi használatával kapcsolatban.

Belgium tavaly március óta már több ezer az FN Borstal belga hadipari cég által gyártott fegyvert szállított Ukrajnának. Most a belga kormány kérdőre vonja Ukrajnát, azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül - közölte Alexander de Croo szövetségi kormányfő a belga közmédiának adott nyilatkozatában.

A vizsgálatra azért kerül sor, mert a The Washington Post című amerikai napilap arról számolt be, hogy Moszkva-ellenes orosz milíciák, akik a múlt héten határon átnyúló támadást indítottak Ukrajnából az oroszországi Belgorod régióba, olyan fegyvereket vetettek be, amelyeket a többi között Belgiumban gyártottak és Ukrajnába szállítottak az ország védekezését segítendő. Mindezt fényképek is bizonyítják, és az amerikai hírszerzés is megerősítette az információt.


Az orosz származású támadók Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül      Fotó: BBC/Ed Ram


"Európa fegyvereket szállít Ukrajnának, azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel őket, hogy védekezzenek az orosz erők ellen. Szigorú kontrollt vezettünk be azért, hogy ez így is történjen" - hangsúlyozta a belga miniszterelnök.

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter a helyi közmédiának elmondta, hogy hivatala felveszi a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal. Mint mondta, az egyes szállítmányokat kísérő dokumentumok is megerősítik, hogy a fegyvereket csak Ukrajna hivatalos védelmi erői között lehet szétosztani, hacsak Belgium nem ad kivételt.

És Belgium ilyet nem adott Kijev számára… Így marad a kérdés, hogy kerültek ezek a fegyverek az orosz területre betörő fegyveresekhez.

Főkép forrása:
BBC/Ed Ram

További cikkek