392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Spóroljunk a fűtésen! Ha a finneknek bejött a módszer, nekünk is sikerülhet!

10perc.hu
2022. 09. 25.
Spóroljunk a fűtésen! Ha a finneknek bejött a módszer, nekünk is sikerülhet!

Ha skandináv nép 1970-es évek óta alkalmazott módszerét, a levegőcserélő berendezést használjuk, hosszú távon az egészségünket és a pénztárcánkat is kíméli.

A legtöbb családi ház, társasházi és panellakás nem rendelkezik szellőztetőrendszerrel. A szellőzést a nem megfelelően záródó ajtók és ablakok résein át, kereszthuzattal vagy a néha kinyitott ablakokon át történő légcserével oldják meg. Ez azonban nem helyettesíti a szellőzőrendszert, ami a beltéri levegő minőségének folyamatos fenntartásához szükséges.

A szigetelés nélküli házakban kevésbé észrevehető a levegőcsere hiánya, mert a ház a szerkezeten keresztül szellőzik, pont ezért olyan magas a fűtésszámla. A szigetelt házakban már nem opció a folyamatos szellőztetés elhagyása, mert enélkül gyorsan penészedés alakul ki.

Vannak azonban olyan modern megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy egyszerre tudjunk energia- és költséghatékonyan fűteni, és mellette a folyamatos levegőellátás is biztosítva legyen. Az északi országokban évtizedekkel ezelőtt kénytelenek voltak megoldani ezt a problémát.


Egyszerre lehet energia- és költséghatékonyan fűteni, és mellette a folyamatos levegőellátás is biztosított      Fotó: freepik.com


Finnországban már a ’70-es évek óta részei az épületek alapfelszereltségéhez tartozik a levegőcserélő berendezés. Használatuk számos előnnyel jár, bekerülési költségük pedig néhány év alatt megtérül, főleg a mostani, megemelkedett rezsiköltségek mellett” – jelentette ki a 10perc.hu kérdésére Mikael Denut légtechnikai szakértő.

Mégis hogyan tudunk a mai rezsiárak mellett spórolni a finn módszerrel? Nos, szellőztetéskor és ki-be járkáláskor a benti, meleg levegő egy része gyorsan elillan, ám a légcserélő rendszerek ezt előzik meg egy különleges technikával.

Az elhasznált levegőt a légtechnika – szelepeken át – elszívja a szagos és nedves helyiségekből (konyha, fürdő, WC), majd a szellőztetőgép hővisszanyerő kamrájában ennek hőenergiáját átadja a befújt levegőnek, amivel a tiszta helyiségek (háló, nappali) levegőigényét elégíti ki a megszűrt, felmelegített levegő befújásával. Így a megfelelően működő levegőcserélő rendszerek körülbelül 85%-kal csökkentik a fűtési energia veszteséget, és a benti levegő is oxigéndús, káros anyagoktól mentes lesz.


Az egyik legfontosabb a hőmérséklet pontos szabályozása     Fotó: freepik.com


Az otthoni páratartalom szabályozása ugyanolyan fontos lehet a kényelmes és egészséges élethez, mint a hőmérséklet szabályozása. A kutatások azt mutatják, hogy otthonunkban az ideális relatív páratartalom 40-55% között van. A penészgomba növekedésének és terjedésének megakadályozása érdekében azonban a szintet 50% alatt kell tartani.

Passzívház esetén a rendszer utánfűtéssel akár az egész ingatlan fűtését tudja biztosítani, vagy a nagyobb komfortérzetért a padlófűtéssel kombinálva fel tudja melegíteni a házat. Nyáron a beépített hőszivattyú segítségével klimatizálhatják az egész otthont, így klíma beszerelése sem szükséges.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek