389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sorban cserélnek edzőt legjobb úszóink Tokió után

10perc.hu
2021. 09. 17.
Sorban cserélnek edzőt legjobb úszóink Tokió után

Milák Kristóf edzéseit innentől Wirth Balázs irányítja, Késely Anna felkészítéséért Bernek Péter felel, míg a szövetségi kapitány azt reméli, Hosszú Katinka is megtalálja új edzőjét.

Úgy tűnik, a magyar úszókat jobban megviselte a Covid-járvány, illetve a tokiói olimpiával járó feszültség, ugyanis sorban cserélik le edzőiket. A jelenlegi legjobb magyar úszó, az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok Milák Kristóf nyolc év után szakított az őt csúcsra segítő Selmeci Attilával, és innentől kezdve a többek között Kapás Boglárka szakmai munkáját irányító Virth Balázzsal folytatja a munkát.

A szakember számára nem idegen Milák fő száma, a pillangó, hiszen eddigi legismertebb tanítványa, Kapás Boglárka is 200 pillangón szerzett világ-, és Európa-bajnoki címet. Milák az edzőcserével kapcsolatban annyit mondott, Selmeci Attilával mindent elért, amit versenyzőként el lehetett, de mindkettőjük részéről az olimpia volt a lezárása ennek a sikertörténetnek, így eljött a váltás ideje.



Szintén edzőt váltott Késely Ajna kétszeres Európa-bajnoki ezüst- és egyszeres bronzérmes úszó. A 20 éves sportolót a jövőben Bernek Péter készíti fel, aki nem sokkal ezelőtt jelentette be visszavonulását versenyzőként, egyúttal jelezte: edzőként folytatja pályafutását. Késely kilenc év után hagyta el Turi Györgyöt, akinek irányításával a felnőttek között szerzett érmek mellett többek között három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világbajnoki címet is nyert.

„Ajnával tisztáztunk minden sportszakmai kérdést, amely fontos ahhoz, hogy tudjuk: ki, mit várhat a másiktól és mi az, amit vállal. Megkaptam a bizalmat, mint pályakezdő edző, ami számomra rendkívül fontos és nagyon motivál! Beleállunk a feladatokba, amely mindenki számára új felállás lesz, más jellegű munkát igényel, részemről sok tanulást és mindkettőnk részéről sok-sok erőfeszítést" - írta Facebook-oldalán a 2014-ben 400 m gyorson rövidpályás világbajnok Bernek.



Az úszók szövetségi kapitánya, Sós Csaba szerint nem elképzelhetetlen az, hogy nincs még vége az edzőcseréknek, de ez egyébként sem jelenti azt, hogy forradalom zajlana a sportágban. Ugyanakkor a Borsnak elmondta, őszintén reméli, hogy Hosszú Katinka is megtalálja a megfelelő szakembert maga mellé.

„Nyilván neki az olimpia a legkevésbé sem úgy sikerült, ahogy remélte. Nekem ezzel kapcsolatban annyi közlendőm van, hogy a vele való beszélgetéseim alapján nem tűnik úgy, hogy visszavonulna. Hosszú Katinka mindig is a lehető legtisztességesebben kezelte ezt a kérdést. A folytatással kérdőjelek amúgy vannak, mert Katinkának el kellene gondolkodnia arról, kivel dolgozik tovább, hiszen mellélőtt a felkészülésében az edzőváltását követően” - ecsetelte Sós Csaba.



Felvetésre, hogy Hosszú Katinka életkorában már nem következmények nélküli egy két hónapos kihagyás, azt mondta az InfoRádiónak, öt év telt el Rio óta, amikor is minden idők legidősebb olimpiai bajnoka volt 400 vegyesen. Sós szerint ha folytatni akarja – márpedig ezt mondta neki –, akkor októberben már mindenképpen el kell kezdenie a munkát.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary

További cikkek