392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Sokkolta a piacot a kormány kötelező akciós döntése

10perc.hu
2023. 04. 21.
Sokkolta a piacot a kormány kötelező akciós döntése

Egyelőre még az sem világos az áruházláncoknak, mennyi ideig kell tartania az akciónak: 10 percig vagy például két hétig.

Tegnap robbant az akcióbomba! Ugyanis Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, akciók meghirdetésére fogja kötelezni a kormány a boltokat. Nagyjából 20 kategória jön létre - a boltoknak a kategóriában legalább 1-1 terméket kell az akció előtti 30 nap legalacsonyabb áránál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell adnia a boltoknak.

A termékeknek hetente váltakoznia kell, az árstopos termékeket nem lehet akciózni, az intézkedés legkésőbb július elsején érvénybe lép, a részletszabályok pedig még kidolgozás alatt állnak. „Meglepetésként érte a szektort, de a részleteket és a pontos jogszabályt még nem ismerjük” – reagált az mfor.hu kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a kormány döntésére reagálva.

Fontos részlet lesz még, hogy mennyi ideig kell tartania az akciónak: 10 percig vagy például két hétig. Illetve a pontos termékkör sem ismert még. Vámos György szerint ezzel a döntéssel a kereskedők megint lemondanak az árbevételük egy részéről, de úgy látja, mivel a kiskereskedelmi fogyasztás eleve 10 százalékkal csökkent, ezért az áthárításra már kevesebb lehetőség lesz.

Az élelmiszerláncok a részletek ismerete nélkül nem akarták kommentálni a bejelentést.

Főkép forrása:
SPAR

Hirdetés

További cikkek