EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Sok mindenben reménykedhetünk, de az élelmiszerárak gyors csökkenésében biztos nem

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: ATV Híradó

Amennyiben az ársapkát eltörlik, akkor egy nagyon komoly ugrás lesz, ami valószínűleg a vásárlók számára komoly csalódást fog okozni.

Legalább fél évvel később várható itthon az élelmiszerárak csökkenése, mint Nyugat-Európában. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban februárban 19 és fél, itthon több mint a duplája: 47 százalék volt az élelmiszerinfláció.

Az ATV Híradó stábja ezúttal is megvásárolta azt az élelmiszercsomagot, aminek az árát ősz óta regisztrálják. Minden hónapban ugyanaz a tíz élelmiszer kerül a kosárba. Ezek közül február óta kettő ára nem változott, nyolcé azonban tovább emelkedett.

A paradicsom kilójáért februárban 2490 forintot, most pedig csaknem háromezret kellett fizetni. Az alma egy hónappal ezelőtt 349 forint volt, márciusban 399 forintba került. A húszdekás tészta ára nem változott, ugyanúgy 779 forintba került most, mint februárban. A tojás ára sem emelkedett, egy doboz most is 1199 forintba kerül. A tejföl viszont 24, a sertéspárizsi 37, a barna kenyér kilója pedig hét százalékkal drágult a februári árhoz képest.


Az Európai Unióban februárban 19 és fél, itthon több mint a duplája: 47 százalék volt az élelmiszerinfláció     Fotó: Pixabay


A 40 dekás vajat 699 forintért, a 2,8 százalékos tartós tejet 645-ért, a 20 dekás sajtot pedig 422 forintért vásárolták meg, miután utóbbi kilónkénti ára a szerdáig kiírt akció miatt 2000 forint volt. Összesen 6500 forintot fizettek a bevásárlás végén. Négyszáz forinttal többet, mint februárban.

"Amennyiben az ársapkát eltörlik, akkor egy nagyon komoly ugrás lesz, ami valószínűleg a vásárlók számára komoly csalódást fog okozni, akik abban reménykednek, hogy a mostani akció tartóssá válik és ezek az élelmiszerek egy alacsonyabb árszintre állnak vissza" – mondta Raskó György a híradóban. Hozzátette: a csökkenés más országokhoz képest Magyarországon sokkal később lesz majd érezhető.