392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Sok mindenben reménykedhetünk, de az élelmiszerárak gyors csökkenésében biztos nem

10perc.hu
2023. 03. 22.
Sok mindenben reménykedhetünk, de az élelmiszerárak gyors csökkenésében biztos nem

Amennyiben az ársapkát eltörlik, akkor egy nagyon komoly ugrás lesz, ami valószínűleg a vásárlók számára komoly csalódást fog okozni.

Legalább fél évvel később várható itthon az élelmiszerárak csökkenése, mint Nyugat-Európában. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban februárban 19 és fél, itthon több mint a duplája: 47 százalék volt az élelmiszerinfláció.

Az ATV Híradó stábja ezúttal is megvásárolta azt az élelmiszercsomagot, aminek az árát ősz óta regisztrálják. Minden hónapban ugyanaz a tíz élelmiszer kerül a kosárba. Ezek közül február óta kettő ára nem változott, nyolcé azonban tovább emelkedett.

A paradicsom kilójáért februárban 2490 forintot, most pedig csaknem háromezret kellett fizetni. Az alma egy hónappal ezelőtt 349 forint volt, márciusban 399 forintba került. A húszdekás tészta ára nem változott, ugyanúgy 779 forintba került most, mint februárban. A tojás ára sem emelkedett, egy doboz most is 1199 forintba kerül. A tejföl viszont 24, a sertéspárizsi 37, a barna kenyér kilója pedig hét százalékkal drágult a februári árhoz képest.


Az Európai Unióban februárban 19 és fél, itthon több mint a duplája: 47 százalék volt az élelmiszerinfláció     Fotó: Pixabay


A 40 dekás vajat 699 forintért, a 2,8 százalékos tartós tejet 645-ért, a 20 dekás sajtot pedig 422 forintért vásárolták meg, miután utóbbi kilónkénti ára a szerdáig kiírt akció miatt 2000 forint volt. Összesen 6500 forintot fizettek a bevásárlás végén. Négyszáz forinttal többet, mint februárban.

"Amennyiben az ársapkát eltörlik, akkor egy nagyon komoly ugrás lesz, ami valószínűleg a vásárlók számára komoly csalódást fog okozni, akik abban reménykednek, hogy a mostani akció tartóssá válik és ezek az élelmiszerek egy alacsonyabb árszintre állnak vissza" – mondta Raskó György a híradóban. Hozzátette: a csökkenés más országokhoz képest Magyarországon sokkal később lesz majd érezhető.

Főkép forrása:
ATV Híradó

Hirdetés

További cikkek