EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Segítünk, miként takarítson, ha allergiás!

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A legjobb, ha természetes anyagokat használsz takarításhoz, például ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát, de a mikroszálas törlőkendők és felmosók is hasznosak, mert sokkal jobban vonzzák a port.

Sajnos már sokan érezzük, hogy elkezdődött az allergiaszezon, és ilyenkor nagyon szenvednek az érintettek a pollenektől és a portól. Az asztmás rohamok akár takarításkor is előjöhetnek, így a bien.hu szakértőinek a segítségével olyan tippekkel szeretnénk szolgálni, amivel megelőzhetőek a tünetek súlyosbodása.

Egy HEPA-szűrős porszívó nagy segítség, illetve olyan gépek is kaphatóak, melyek ultraviola fénnyel pusztítják el a poratkák és baktériumok 99,9 százalékát. A mikroszálas törlőkendők és felmosók azért hasznosak, mert sokkal jobban vonzzák a port, mint a hagyományos pamut vagy papír társaik. Mindenképpen olyan felmosót kell választani, amely lecsatolható és a gépben könnyen kimosható. Függetlenül a járványtól minden allergiás használjon maszkot és gumikesztyűt.


Az asztmás rohamok akár takarításkor is előjöhetnek     Fotó: freepik.com


A legjobb, ha természetes anyagokat használunk a takarításhoz, például ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát. Ha mégis inkább vásárolna tisztítószert, keressen olyan illatmentes termékeket, amelyben minél kevesebb vegyszer van.

Aki különösen érzékeny a porra, annak ajánlott hetente mosnia az ágyneműjét, és ha a pollenre is allergiás, akkor ne kint szárítsa az ágyneműt, mert rászállhat a virágpor. Egy helyiségben mindig „felülről lefelé” takarítsunk, így a por egyre lejjebb száll és alaposabban tudsz tőle megszabadulni.


A konyhaszekrényeket háromhavonta pakoljuk ki és alaposan töröljük át tisztítószeres ronggyal    Fotó: freepik.com


A fürdőben különös figyelmet kell fordítani a penész elleni védekezésre. Nyissunk ablakot, csináljunk huzatot, tehát ügyeljünk arra, hogy a helyiség jól szellőzzön. A zuhanyzó és a kád sarkaiban megülő koszt és penészt úgy kell eltávolítani, hogy a vegyszerbe mártott papírtörlőt odanyomkodjuk, és 15 percig hagyjuk hatni, míg a törölközőket és a kádkilépőt is hetente mossuk ki.


A konyha a főzéssel járó pára miatt melegágya a penésznek    Fotó: freepik.com


Hetente takarítsuk ki a hűtőszekrényt és szabaduljunk meg minden lejárt ételtől. A konyhaszekrényeket háromhavonta pakoljuk ki és alaposan töröljük át tisztítószeres ronggyal. Ha van a helységben rongyszőnyeg, kéthetente mindenképpen mossuk ki. A konyha a főzéssel járó pára miatt melegágya a penésznek, ha ez állandó probléma, egy szellőztető ventilátor beszerelése lehet a megoldás, amit érdemes havonta tisztítani.