392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Segítünk, miként takarítson, ha allergiás!

10perc.hu
2021. 04. 08.
Segítünk, miként takarítson, ha allergiás!

A legjobb, ha természetes anyagokat használsz takarításhoz, például ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát, de a mikroszálas törlőkendők és felmosók is hasznosak, mert sokkal jobban vonzzák a port.

Sajnos már sokan érezzük, hogy elkezdődött az allergiaszezon, és ilyenkor nagyon szenvednek az érintettek a pollenektől és a portól. Az asztmás rohamok akár takarításkor is előjöhetnek, így a bien.hu szakértőinek a segítségével olyan tippekkel szeretnénk szolgálni, amivel megelőzhetőek a tünetek súlyosbodása.

Egy HEPA-szűrős porszívó nagy segítség, illetve olyan gépek is kaphatóak, melyek ultraviola fénnyel pusztítják el a poratkák és baktériumok 99,9 százalékát. A mikroszálas törlőkendők és felmosók azért hasznosak, mert sokkal jobban vonzzák a port, mint a hagyományos pamut vagy papír társaik. Mindenképpen olyan felmosót kell választani, amely lecsatolható és a gépben könnyen kimosható. Függetlenül a járványtól minden allergiás használjon maszkot és gumikesztyűt.



A legjobb, ha természetes anyagokat használunk a takarításhoz, például ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát. Ha mégis inkább vásárolna tisztítószert, keressen olyan illatmentes termékeket, amelyben minél kevesebb vegyszer van.

Aki különösen érzékeny a porra, annak ajánlott hetente mosnia az ágyneműjét, és ha a pollenre is allergiás, akkor ne kint szárítsa az ágyneműt, mert rászállhat a virágpor. Egy helyiségben mindig „felülről lefelé” takarítsunk, így a por egyre lejjebb száll és alaposabban tudsz tőle megszabadulni.



A fürdőben különös figyelmet kell fordítani a penész elleni védekezésre. Nyissunk ablakot, csináljunk huzatot, tehát ügyeljünk arra, hogy a helyiség jól szellőzzön. A zuhanyzó és a kád sarkaiban megülő koszt és penészt úgy kell eltávolítani, hogy a vegyszerbe mártott papírtörlőt odanyomkodjuk, és 15 percig hagyjuk hatni, míg a törölközőket és a kádkilépőt is hetente mossuk ki.



Hetente takarítsuk ki a hűtőszekrényt és szabaduljunk meg minden lejárt ételtől. A konyhaszekrényeket háromhavonta pakoljuk ki és alaposan töröljük át tisztítószeres ronggyal. Ha van a helységben rongyszőnyeg, kéthetente mindenképpen mossuk ki. A konyha a főzéssel járó pára miatt melegágya a penésznek, ha ez állandó probléma, egy szellőztető ventilátor beszerelése lehet a megoldás, amit érdemes havonta tisztítani.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek