393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin egy 400 éves térképpel próbálta bizonyítani, hogy Ukrajna nem létezik – holott pont Ukrajnára mutat

10perc.hu
2023. 05. 25.

„A szovjet kormány hozta létre Szovjet-Ukrajnát. Ez mindenki által ismert tény” – mondta az orosz elnök.

A Business Insider vette észre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 17. századi térképpel próbálta bebizonyítani, hogy Ukrajna mint független ország nem is kellene, hogy létezzen. A gond Putyin érvelésével az, hogy az által hivatkozási alapnak tekintett térkép egyik felirata is Ukrajnának nevezi azt a területet, ahol most az oroszok és az ukránok harcolnak egymással.

Putyin szerint „a szovjet kormány hozta létre Szovjet-Ukrajnát. Ez mindenki által ismert tény.” A térképet a 17. században készítették XIV. Lajos francia király számára.

Putyin, aki a fenti mondatát azzal bővítette, hogy „az emberiség történetében soha nem is létezett Ukrajna” nem vett észre egy fontos tényt: a Krím félszigettől nem messze, északnyugati irányban, a Dnyeper folyó környékén azt írja a térkép: Ukrajna vagy a kozákok földje.

Tehát az „Ukrajna” kifejezés már a 400 évvel ezelőtti térképeken is szerepelt és bizony egy nagy, átfogó területet jelöltek vele. A Telex azt írja, hogy ezt a részletet mindenki ellenőrizheti a francia Nemzeti Könyvtár online adatbázisában.

Főkép forrása:
Twitter/Kreml

További cikkek