393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A pusztító cunami emléke…

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 14.
A pusztító cunami emléke…

Fukushima áldozatait gyászolja Japán a nukleáris katasztrófa tizedik évfordulóján.

Egy percre megállt az élet Japánban csütörtökön délután 2 óra 46 perckor. Az ország lakói néma csendben emlékeztek a kilences magnitúdójú földrengésre, mely az északkeleti partvidéket sújtotta 2011. március 11-én. Az ország minden pontján magán- és nyilvános megemlékezésekre került sor. A katasztrófa sújtotta régióban a helyiek virágokat helyeztek el szeretteik sírján, leveleket hajítottak a tenger hullámai közé mintegy az eltűnteknek üzenve.

Most múlt tíz éve, hogy természeti csapás és nukleáris katasztrófa sújtotta egy időben Japánt. Több mint 18 ezer ember halt meg, tűnt el örökre a katasztrófa következtében. Többségüket a minden idők egyik legerősebb földrengése által kiváltott hatalmas hullámok ragadták magukkal. A földrengést követő, a fukushimai Daiichi atomerőműben bekövetkezett nukleáris katasztrófa hatására a környező területeket nagymértékű sugárszennyezés érte, mely egyes városokat évekre lakhatatlanná tett. Emberek tízezreinek kellett elhagyniuk otthonaikat.



Narihito császár a tokiói nemzeti színházban tartott megemlékezésen kijelentette, a felejthetetlen tragédia emléke egy évtized múltával is fojtogatja a japán társadalmat. Ugyanakkor számosan azok közül, akik személyesen is érintettek voltak a katasztrófában – bár óriási veszteségek érték őket – mára felülkerekedtek a megpróbáltatásokon, segítve egymást – tette hozzá az uralkodó.

Fukushima térsége jelenleg is egy erős rengésnek van kitéve, mely a 2011-es földrengés egy utórezgése a kutatók szerint. Joshihide Suga miniszterelnök azzal bátorította a nemzetet, hogy Japán mindig felül tudott emelkedni az eléje tornyosuló nehézségeken, bármilyen krízissel kellett is szembenézniük. A bátorság és a remény minden alkalommal kisegítette őket.



A tengerhez közel fekvő Ohisában mintegy 60 embert öltek meg a cunami által felkorbácsolt 7 méteres hullámok. Mindent elmosott itt a víz, csak egy kis szentély maradt érintetlen csodával határos módon. Hisanohamában a 78 éves Tushio Kumaki a tengerparton a cunami után emelt védőfalnál imádkozott eltűnt szeretteiért. Szemében könnyekkel emlékezett vissza a katasztrófa óráira: igazán rémisztő volt az egész – mondta el a sokat látott ember az AFP tudósítójának.

A kutatások az eltűntek után 10 év elteltével is folytatódnak a szigetországban. Az emberek képtelenek beletörődni szeretteik elvesztésébe, sokan máig nem adták fel a reményt. Múlt héten sikeresen azonosították a környéken egy a 2011-es cunami során eltűnt nő földi maradványait. Fia úgy érzi, ez esélyt adott számára, hogy feldolgozhassa a múltat és tovább léphessen.



Az elmúlt tíz évet Japán arra használta, hogy megerősítse számos tengerparti település védelmét. Új és magasabb védőfalak épültek a tengernél. A szigetországot gyakran sújtják természeti katasztrófák, legyen szó tájfunokról vagy földrengésekről.

A sugárzásveszély miatt emberek tízezreit telepítették ki Fukushima prefektúrában 2011-ben, akik azóta sem térhettek vissza otthonaikba. Fukushima területének mintegy 2 százaléka pedig ma is tiltott zónának minősül. Japán atomreaktorainak többsége még mindig üzemen kívül van helyezve, a kormányzat tervei a szektor újraélesztésére nagy vitákat generálnak a japán társadalomban.

Főkép forrása:
Twitter/AFP

További cikkek