EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Praktikus tanácsok a téli autózáshoz

Autó
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Mit tehet meg egy kocsitulajdonos otthon anélkül, hogy el kelljen mennie egy autószervizbe…

Vészesen közelít a keményebb hideg, és erre pedig az autóinkat is fel kell készíteni, ha nem szeretnénk komolyabb komplikációk miatt heteken belül a szervízben kikötni. Az emberek zöme ekkorra már elvégezte a szükséges gumicserét az autóján, ugyanakkor hajlamosak elfeledkezni a jármű többi részéről, melyek legalább annyira fontosak. Ghiman Lajos, a Green Car Prémium Szerviz vezetője segítségével összeszedtünk pár ötletet arra nézve, hogyha ezeket betartja valaki, annak később nem kell súlyos problémákkal szembenéznie.

Akkumulátor

Az akkumulátor élettartama erősen hőmérsékletfüggő, nagy melegben és nagy hidegben feleződik a kapacitása. A több éves akkumulátorok esetében előfordulhat, hogy egyszer csak nem indít, főleg akkor, ha nem garázsban állunk, ennek megelőzésére télen célszerű azt bemérni és időben tölteni vagy cserélni.

Fagyálló

A fagyálló nem folyik el az autóból, nem veszít a hőfokából, de ha javítva volt vagy valaki otthon utántölti például desztillált vízzel, érdemes ellenőrizni, hogy -15-20 Celsius-fokban nehogy tönkre tegye a motort.

Látni és látszani

A fényszórók beállításait meg kell vizsgálni. Az izzóknak megfelelőknek kell lenniük annak értekében, hogy minket is lássanak, és mi is lássunk az úton.

Zárolajozás

A legtöbb mai autó távirányítóval indul, de a kulcsnyílást érdemes tél előtt leolajozni. Ennek oka, hogy ha az akkumulátor elromlik, csak kulccsal lehet kinyitni a kocsit, viszont ha a kulcslyuk beoxidálódott, beállt, az nagy bosszúságot tud jelenteni.

Téli autómosás

Ha valaki télen mosat autót, az autók szigeteléseit érdemes belső térápolóval átkenetni, hogy ne tudjon megtapadni rajta a víz és ne fagyjon be az autó.


Gondosan dolgozzunk a jégkaparóval, ne sértsük fel vele se a szélvédőt, se az autó egyéb részeit    Fotó: freepik.com


Ablakmosófolyadék

Érdemes alkohol tartalmú ablakmosó folyadékot használni télen, mert ha gyenge minőséggel fújjuk le a szélvédőket, elkásásodhat.

Szélvédők állapota

Ha kavicsfelverődést, pici repedést látunk a szélvédőn, ne jusson eszünkbe, hogy helyben járatjuk az autót és csak a szélvédőt fűtjük, mert a hőmérsékletkülönbség miatt elrepedhet az üveg.

Jégkaparás

A szélvédőket tanácsos jégoldóval lefújni vagy a lapátokat felhajtva téli ablakmosó folyadékot spriccelni.

Klíma

Télen is használjuk a klímát bátran párátlanításhoz. Ezzel azt érjük el, hogy a klímakompresszor és a klímarendszerben lévő tömítések nem száradnak be, így megúszható a drága tavaszi javítás.

Keréknyomás

Ha megfelelően van beállítva, nem lesz rendellenes kopás a gumin, ami a jármű kedvezőbb fogyasztásában is visszaköszönhet.

+1: Télen sem kell a leggyorsabbnak lennünk! Mindenkit hazavárnak.