393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Pozitív töltés a léleknek, extra üzemanyag a testnek – ez a kávé!

10perc.hu
2021. 09. 28.
Pozitív töltés a léleknek, extra üzemanyag a testnek – ez a kávé!

A sokak által szeretett, és ma már egyre több fajtával bíró gőzölgő fekete világnapját, a nemzetközi kávénapot szeptember 29-én ünnepeljük.

A kávé világnapja Japánból ered, ahol elsőként tartották meg, 1983-ban, hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én ez a gőzölgő, forró italt, amelynek felfedezése feltételezések szerint egészen a XIV. századra nyúlik vissza.

Ekkor történt, hogy egy etióp kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy ha a kecskéi egy bizonyos bokor piros termését legelik, akkor felélénkülnek. A pásztor begyűjtötte a titokzatos bogyókat, elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek belőle, így született meg a kávé.

Magyarországon valószínűleg a törökök 150 éves megszállása alatt terjedt el a kávé, de az első kávéházak megnyitására 1714-ig várni kellett. Onnantól viszont a kávézásnak hagyománya lett, a kávézók szellemi és művészeti központokká váltak, és minél több embernek 5-15 perc énidőt jelent már a kávézás.



A kávé pozitív és/vagy negatív hatásait a mai napig vizsgálják a tudósok, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy a jó kávé és a mértékletes kávéfogyasztás hozzátesz a mindennapjainkhoz. Azért is fontos a minőségi kávé fogyasztása, hogy az elfogyasztott kávé ne csupán arra legyen jó, hogy beindítsa a reggeli folyamatokat.

A mostani trend kétségtelenül a kapszulás kávé, és éppen az egyszerűsége és a „tisztasága” miatt lett népszerű. A legfontosabb mégis az, hogy mindig a minőségi kávéfogyasztásra törekedjünk. Éljük meg a kávéval töltött időt. Legyen ez egy pozitív töltés a léleknek, és ne csak egy extra üzemanyag a testünknek.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek