392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Penészedés? Itt a segítség!

10perc.hu
2020. 12. 15.
Penészedés? Itt a segítség!

Az ózonos penészmentesítés területtől függően 60-240 percet vesz igénybe.

Télen a külső hőmérséklet hatására a falak lehűlnek, miközben a fűtési szezon kezdetével a belső hőmérséklet megemelkedik. Rengeteg háztartásban jelenhetnek meg a penészes falak, a dohos szag, valamint az ablakon lecsapódó pára. Ennek elsődleges oka, hogy a hideg falak és a belső szobahőmérséklet közötti hőkülönbség a hőhidas részeken harmatponti páralecsapódást okoz, ami kedvező feltétele a penész kialakulásának.

A rossz szellőzés és a túlságosan szigetelő műanyag nyílászárók csak rátesznek a problémára, ami nemcsak esztétikai jellegű probléma, de komoly egészségügyi gondok forrása is lehet. A penészgombák szálló spórái a levegőből belélegezve az arra érzékenyeknél irritációt, allergiát okoznak. A szálló penész spórák az influenzához hasonló tüneteket okozhatnak.




A legtöbben ilyenkor pánikszerűen elkövetik azt a hibát, hogy elkezdik letörölni, lefújni különböző vegyszerekkel a falon lévő penészfoltokat, de ezzel sajnos legtöbbször többet ártanak, mint használnak. Figyelem! Ezzel csak bolygatjuk a penésztelepet, csak még jobban szétszórjuk a spórákat a levegőben, ezáltal később újabb és újabb helyeken jelenhet meg penészfolt az ingatlanban, az újra penészesedés gyakorlatilag garantált. Nem beszélve arról, hogy a dohos szag forrása is a levegőben lévő penészgomba spóráktól ered.

A penészmentesítés egyik lehetséges módja a vegyszeres kezelés, de az ózonos penészmentesítés jelenleg a legkíméletesebb, leghatásosabb módja a penészgomba spóráinak elpusztítására. Ilyen esetben a légtérbe ipari ózongenerátor készülék segítségével magas koncentrációjú gáz kerül, aminek hatására a penészgombák képtelenek tovább szaporodni és a szemmel látható penészes felületeken található spórák azonnal elpusztulnak, ami után a penésztelepek már biztonságosan és könnyen lemoshatók, letisztíthatók.




Az ózonos penészmentesítés területtől függően 60-240 percet vesz igénybe. Miután a helységet sikerült megszabadítani a penészspóráktól, a tulajdonosnak kell gondoskodnia az óvintézkedésekről annak érdekében, hogy a visszapenészesedés ne történhessen meg. Erre a legjobb módszer egy páratartalom mérő, párátlanító készülék illetve egy minél nagyobb légkeverésű szobai ventilátor használata, melyek segítségével szinte tökéletesen be lehet állítani az ideális 50-55%-os páraszintet.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek