394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Párizsban sztrájkolnak a tömegközlekedési dolgozók

Venczel Katalin, MTI
2022. 02. 18.

Megbénult pénteken Párizsban a tömegközlekedés a fizetésemelést követelő dolgozók sztrájkja miatt: a 14 metróvonal közül nyolcon egyáltalán nem indultak szerelvények, haton pedig csak a reggeli és az esti csúcsforgalmi időkben közlekednek vonatok; a buszok, a villamosok és az elővárosi vonatok (RER) is ritkán járnak.

A városban azonban a vártnál kisebbek a dugók, miután a párizsiak egy jelentős része a koronavírus-járvány miatt még otthoni munkavégzésben dolgozik, illetve a hét utolsó munkanapján otthon maradt az előre bejelentetett figyelmeztető munkabeszüntetés idejére.

A tömegközlekedési dolgozók valamennyi szakszervezete (CGT, FO, Unsa, CFE-CGC) egységesen munkabeszüntetésre szólította fel a dolgozóit a nyomásgyakorláshoz a fizetésemelésről megkezdett tárgyalások idejére.

A párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP vezetősége előzetesen azt ígérte, hogy a dolgozók keresete nem veszít semmit vásárlóerejéből. Hétfőn átlagosan 2,7 százalékos fizetésemelést ajánlottak 2022-re, a szakszervezetek viszont azt állítják, hogy a vezetőség csak 0,4 százalékos emelést garantált, miközben a statisztikai hivatal szerint az infláció az első negyedévben meg fogja haladni a 3 százalékot. A szakszervezetek egységesen 3 százalékos emelést követelnek.

Utoljára 2019-ben, a pandémia előtt volt közlekedési sztrájk Párizsban, akkor a nyugdíjreform ellen tüntettek a dolgozók.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek