392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Orvosi szenzáció! Egy implantátum segítségével visszaadható a vakok látása

10perc.hu
2023. 01. 16.
Orvosi szenzáció! Egy implantátum segítségével visszaadható a vakok látása

A sertésbőrből származó kollagénfehérjéből készül implantátum hasonlít az emberi szaruhártyára, és ennek segítségével 20 ember – ebből 14 vak – látását állították helyre.

Becslések szerint 12,7 millió olyan vak ember él világszerte, akinek a szaruhártyája – amely a szem legkülső átlátszó rétege – sérült vagy beteg. A látásuk visszanyerésének egyetlen módja, ha emberi donortól származó szaruhártyát kapnak. De csak minden 70-ik betegből egy jut el a szaruhártya-átültetésig. Mostanáig!

Egy klinikai projektben az implantátummal 20 szaruhártyabetegségben szenvedő ember látását állították helyre egy sertésbőrből származó kollagénfehérjéből készült implantátum segítségével. Olyanok vettek részt a kísérleti beavatkozásban, akiknek többsége az implantátum beültetése előtt vak volt – írta meg a Blikk.

Az ígéretes eredmények reményt adnak a szaruhártyavakságban szenvedőknek és a gyengénlátóknak, mivel a biotechnológiával előállított implantátum alkalmazása az adományozott emberi szaruhártyák átültetésének jelenthetnek alternatívát. A Linköpingi Egyetem (LiU) és a LinkoCare Life Sciences AB kutatói által közösen vezetett tanulmány ismertetését a Nature Biotechnology című szaklapban tették közzé.


A műtét előtt a 20 résztvevőből 14 vak volt - két év elteltével már egyikük sem volt az     Fotó: Pixabay


„Az eredmények azt mutatják, hogy lehetséges olyan bioanyagot kifejleszteni, amely minden emberi implantátumokkal szemben támasztott követelménynek megfelel, tömegesen gyártható és akár két évig tárolható. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleginél sokkal több látásproblémával küzdő ember juthat kezeléshez” – mondta Neil Lagali, a LiU Biomedikai és Klinikai Tudományok Tanszékének professzora, a tanulmány egyik kutatója az egyetem híroldalán.

Mint a tudós elmondta, a sertésbőrből származó kollagénfehérjéből készül implantátum hasonlít az emberi szaruhártyára. Ennek segítségével megkerülhetik az adományozott szaruhártyaszövetek hiányának problémáját és lehetővé válhat a szembetegségek egyéb kezeléséhez való hozzáférés.


A sertésbőrből származó kollagénfehérjéből készül implantátum hasonlít az emberi szaruhártyára      Fotó: Pixabay


„Arra törekedtünk, hogy amit fejlesztünk, az mindenki számára elérhető legyen, méghozzá elérhető áron. Ez nem csak a jó anyagi helyzetű embereknek szól, ez a technológia a világ minden részén használható” – állította Mehrdad Rafat, az implantátumot tervező és fejlesztő kutató és vállalkozó, aki a Linköping Egyetem Orvostechnológiai Tanszékének adjunktusa.

Arról nem beszélve, hogy amíg az adományozott szaruhártyákat két héten belül fel kell használni, addig a biotechnológiával előállított szaruhártyák felhasználás előtt akár két évig is tárolhatók.

A kísérleti klinikai vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálják, biztonságos-e az implantátum használata. Csoportszinten a műtét előtt a 20 résztvevőből 14 vak volt. Két év elteltével már egyikük sem volt az. A vizsgálatot megelőzően vak indiai résztvevők közül háromnak a műtét után tökéletes (20/20) volt a látása.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek