395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A nyugdíj mellett még dolgozik? Mutatjuk, számíthat-e táppénzre, ha lebetegszik

10perc.hu
2023. 02. 06.

A munkaviszonyban álló nyugdíjas nem biztosított, és így nem jogosult táppénzre, de a betegszabadság megilleti, mivel az nem tb-fizetéshez kötött ellátás.

Elég sok olyan, a nyugdíj mellett dolgozó ember van, aki nem tudja, mi jár neki, ha dolgozó nyugdíjasként betegállományba kellene menni. Az Adó.hu szakértői leírták, az ellátásra jogosultak körét egy 2020-as törvény sorolja fel, így derül ki, hogy a járulékfizetési kötelezettség nem terjed ki a kiegészítő tevékenységet folytató személyekre,

  • a saját jogú nyugdíjasokra
  • az özvegyi nyugdíjasokra
  • aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel.



Miután a munkaviszonyban álló nyugdíjas nem biztosított, és így nem jogosult táppénzre, de a betegszabadság megilleti, mivel az nem tb-fizetéshez kötött ellátás. Ugyanis A munka törvénykönyve kimondja, a munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki.

Az pedig a törvény értelmében mindegy, hogy a munkavállaló nyugdíjas vagy sem. A betegszabadság idejére márpedig a távolléti díj 70 százaléka jár. Munkáltatója felé természetesen orvosi igazolást kell leadnia.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek