EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Nyolc tünet, ami daganatra utalhat

Életmód
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A Magyar Rákellenes Liga fontosnak tartja a mindenkori megelőzést, és a figyelmeztető jelekre történő odafigyelést a jelenlegi egészségügyi helyzetben is.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak az egeszsegkalauz.hu felmérése szerint. Maga a betegség önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető.

A Magyar Rákellenes Liga szeretné még egyértelműbbé tenni, mire kell figyelni, és milyen tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni. Annak érdekében, hogy a komolyabb daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, illetve, hogy már korai stádiumban felismerhessük a közelgő bajt, a következő nyolc figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk.


Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak     Fotó: freepik.com


1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások

2. Indokolatlan fogyás

3. Nyelési nehézségek

4. Nem múló köhögés, rekedtség

5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben

6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul

7. Véres, szokatlan széklet, vizelet

8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás


A Magyar Rákellenes Liga most még fontosabbnak tartja a figyelemfelhívást, hiszen a jelenlegi egészségügyi helyzetben sokszor háttérbe szorul a daganatos betegségek tüneteire történő odafigyelés. Ezért arra kérik a lakosságot, hogy ha ezek a tünetek közül bármelyiket 2 hétnél hosszabb ideig észlelik magukon vagy egy családtagjukon, azonnal forduljanak orvoshoz!