392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nyári frissítők gyógynövényekből

10perc.hu/KM
2021. 06. 16.
Nyári frissítők gyógynövényekből

Nagyon fontos, hogy a befőzéshez használt növényt mindig megbízható, tiszta helyről szedjük.

Nyár elején számos gyógynövényből lehet szörpöt készíteni. Mezei Vadmenta, Turbolya, Kerek Repkény és sorolhatnánk a Kőérberken is gyűjthető növényeket, amelyekben Király Kriszta gyógynövény szakértő segít ezúttal eligazodni.

Ezeket az ízeket az üzletben nem találhatjuk meg. A gyógynövények közül általában a Bodzát és az Akácot ismerik a legtöbben. Az igazán értékes növények nemcsak a mezőkön vagy az erdő szélén nőnek, de akár a kiskertben is meg lehet termeszteni - magyarázta Király Kriszta, aki pár éve az édesanyjával fogott bele a vegyszermentes gazdálkodásba.

A cél, hogy olyan növények kerüljenek a szörpökbe, amelyek számos gyógyhatással rendelkeznek. Megpróbálta a család a különleges növények termesztését is elsajátítani, melyek nemcsak hatékonyak, de úgymond lélektani analógiát is hordoznak. Mindezek hátterét persze egyetemi szinten tanulták ki.



Ma már feladatuknak tartják a gyógynövények hatásait szörpként is megismertetni. De a szakértelem mellé természetesen, szenvedély is kell. Nagyon fontos, hogy a befőzéshez használt növényt mindig megbízható, tiszta helyről szedjük. Ahol nem járnak autók, és távol van a várostól.

A friss leveleket, virágokat, illetve a hajtásokat áztassuk vízbe. Másnap szűrjük le. Ezután cukorszirupot kell készíteni és a növényeket speciális módon megfőzni. Az így kapott szörpöt pedig tartósítószer nélkül akár dunsztolással is el lehet tenni télire.

Egy sosem kóstolt karakteres íz lesz ezeknek a frissítőknek az alapja, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Király Kriszta szerint érdemes akár egy kirándulás során mezei vadmentát gyűjteni az ebből készült szörpöt pedig citromfűvel és zsályával érdemes fűszerezni. Így a kikapcsolódást nyugtató hatással fokozza.



Menta Spritzer, különleges koktél nyár esti grillpartihoz

4 cl Mentaszörp

2 dl szóda

5 cl gyömbérsör

pár csepp citromlé

mentalevél

lime / citromkarika

esetleg egy kis fehér rummal vagy ginnel is megbolondíthatjuk


Pitypang Spritzer

5 cl Pitypangszörp

2 dl szóda

5 cl tonic (kesernyésebb fajta)

pár csepp citromlé

mentalevél

citromkarika

egy kevés vodkával vagy ginnel is remek



Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek