392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Nőtt a női dalszerzők aránya Magyarországon

10perc.hu
2021. 03. 10.
Nőtt a női dalszerzők aránya Magyarországon

Az Artisjus adatai szerint a nők aránya 15-17 százalék között mozog a dalszerzők között, ami előrelépés a korábbi évtizedekhez képest.

Az Artisjus jogvédő a zeneipari blogján közzétett egy írást arról, miként alakult a női dalszerzők aránya Magyarországon. A dalszerzo.hu a jogvédő adatbázisából dolgozott, amelyben jelenleg 4101 női dalszerző, zeneszerző található. 42 százalékuk csak szövegírással foglalkozik, 28 százalékuk csak komponál, míg 30 százalékuk mindkét területen alkot.

Ez pedig azt jelenti, hogy a hölgyek aránya 15-17 százalék között mozog a dalszerzők között. Ez az arány ugyan nőt az előző évekhez képest – a 2005 előtt regisztrált szerzők között mindössze 5 százalék volt a nők aránya –, ugyanakkor még mindig alacsony, bár megfelel a nemzetközi átlagnak. 2019-ben a rádiók által legtöbbet játszott harminc magyar dal közül nyolc olyan volt, amelynek legalább egy szerzője nő.



Ha azokat az újonnan bejelentett dalokat nézzük, amelyek szerzője nő, vagy több szerző esetén legalább az egyikük nő, akkor ezek aránya évek óta 15-17 százalék között mozog. Ez 2020-ban, amikor rekordmennyiségű dalt, zeneművet jelentettek be az Artisjusnál, 3684 újonnan bejelentett, (részben) női alkotók által írt szerzeményt jelent, ami az öt évvel korábbi adathoz képest jelentős, 33 százalékos növekedés.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek