393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Noha a kormány elismerte, hogy nincs felfüggesztve a pedagógusok béremelésére szánt uniós pénz, mégis Brüsszelre mutogatnak

10perc.hu
2023. 04. 06.
Noha a kormány elismerte, hogy nincs felfüggesztve a pedagógusok béremelésére szánt uniós pénz, mégis Brüsszelre mutogatnak

Még mindig kitartanak amellett, ha az EU garanciát ad a kormány számára az uniós pénzek utalására, indul a tanárok uniós pénzektől függővé tett fizetésemelése.

Ahogy arról a 10perc.hu is beszámolt, a kormány már régen elkezdhette volna a tanároknak megígért fizetésemelés rendezését, ugyanis az Európai Bizottság szociális biztosa elárulta, a magyar kormány számára elérhető az EU-s forrás a tanárok béremelésére, a kormányon múlik kizárólag annak a mielőbbi felhasználása. Most maga Gulyás Gergely közölte a Kormányinfón, ebben van igazság.

Mégis ennek ismeretében mikor indulhat a tanárok uniós pénzektől függővé tett fizetésemelése? Miért nem emelik akkor már most visszamenőleg a beígért 21 százalékkal a pedagógusok bérét? A Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére elmondta: ha Brüsszelből garanciát kap a kormány az uniós pénzek utalására, indul a tanárok uniós pénzektől függővé tett fizetésemelése.


Noha már elkezdődhetne a tanárok bérének rendezése, még mindig nem tudni, mikor emelik meg az ígért szinte a jövedelmüket    Fotó: Pixabay


Gulyás Gergely ugyanakkor megerősítette, hogy valóban nincs felfüggesztve az a része az EU-s pénzeknek, amiből a tanárok béremelését finanszírozni lehet. De mint mondta, bonyolult rendszerről van szó. „A helyreállítási alap EU-s forrásait a magyar igazságszolgáltatási reform kérdései blokkolják. És a kohéziós EU-s források egy része akkor válik szabaddá, amikor a velünk szembeni jogállamisági eljárást sikerül lezárni” - jelentette ki a miniszter.

A szavaiból az derült ki, hogy ha a Bizottság rábólint az igazságszolgáltatási magyar javaslatokra, akkor lesznek szabadok ezek az EU-s források, és ide tartoznak a pedagógusbérek is. De akkor az Európai Bizottság szociális biztosa miért állítja ennek az ellenkezőjét?

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Brüsszel

További cikkek