393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nem tréfáltak a bankok! Áprilistól sorozatban emelik a számlák díjait

10perc.hu
2023. 04. 04.

Áprilistól áremelkedés-hullám söpör végig a bankoknál, több hitelintézet is emeli az összes bankszámláihoz és bankkártyáihoz kapcsolódó díjat a tavalyi átlagos infláció mértékével, vagyis 14,5 százalékkal.

Az OTP kezdte márciusban, de áprilistól kapcsolt nagyobb sebességre a bankszámlák díjainak emelése. Több pénzintézet elsejétől drágított a tavalyi átlagos inflációval, három nagybank pedig májustól fog ugyanennyivel. A számottevő pénzintézetek közül így már csak háromról nem tudni, emeli-e a díjait - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Áprilistól áremelkedés-hullám söpör végig a bankoknál, több hitelintézet is emeli az összes bankszámláihoz és bankkártyáihoz kapcsolódó díjat a tavalyi átlagos infláció mértékével, vagyis 14,5 százalékkal. A bankoknak elvileg 60 nappal a változások életbe lépése előtt kell kitenniük az áremelésről szóló friss kondíciós listákat, a január 13-án bejelentett inflációs adat miatt ezért többen áprilistól emelnek.

A 60 napos szabály viszont meg is kerülhető, ha az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat eleve előírja, hogy mikortól lépnek életbe a megváltozott díjak. Ezzel magyarázható, hogy az OTP-nél - az üzletszabályzatnak megfelelően - már márciustól emelkedett az összes bankszámlákhoz és betéti kártyákhoz kapcsolódó díjtétel ára 14,5 százalékkal.

Igazából azonban áprilistól veszi kezdetét a tömeges drágítás a bankoknál. Már február elején közzétette több bank (K&H, Oberbank, Magnet), hogy emelkedni fognak a díjai a 60 napos szabálynak megfelelően. Ugyancsak április 1-től érvényesek a Raiffeisen Bank friss kondíciós listái, a CIB, az UniCredit és az Erste viszont csak májustól emeli a bankszámlák díjait, de az emelés mértéke ugyanennyi lesz.


Természetesen az ATM-ből való pénzkivétel is drágább lett, az ingyenesen felvehető 150 ezres tételen felül     Fotó: Pixabay


Vannak bankok, amelyek még nem emeltek árat, de a jogszabályok értelmében ők is emelhetik a díjakat. A Gránit üzletszabályzata is lehetőséget biztosít erre, de a bank az idén még nem lépett. A Magyar Bankholding tagbankjainak (MKB, Takarékbank) honlapján sincsenek még fent áremelésről szóló hirdetmények, vélhetően a csoport egyelőre a május elsejére időzített összeolvadással van elfoglalva. Ha terveznek valamilyen díjváltoztatást, azt csak ezt követően lépik meg, de akkor már az utódbank, az MBH Bank teszi azt meg.

A költségnövekedésbe azonban nem kell belenyugodni, érdemes online összehasonlítani a számlacsomagok díjait, és a bankolási szokásoknak megfelelően kiválasztani a legkedvezőbbet – ajánlják a Bank360.hu szakértői. Akár a bankunkon belül is találhatunk így számunkra jobb csomagot, de bankváltás nélkül sem hiábavaló átnézni a számlaköltségeinket, mert lehetnek közöttük olyan tételek, amelyekre nincs szükségünk.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#bank

Hirdetés

További cikkek