393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Navalnij nyolc kilót fogyott és éhségsztrájkba kezdett

10perc.hu
2021. 04. 02.

A letöltendő börtönbüntetését töltő ellenzéki orosz politikus 93 kilót nyomott, amikor megérkezett a Vlagyimir megyei pokrovi 2. számú börtöntelepre, míg jelenleg már csak 85 kiló a súlya.

Úgy tűnik, tényleg csak akkor lesz vége a Navalnij-sagának, ha az ellenzéki politikus vagy letölti a büntetését, vagy az orosz kormány visszaadja a szabadságát. A rosbalt.ru portál megtudta, hogy a különböző egészségügyi problémái mellett – hátfájásra és lábzsibbadásra panaszkodott, valamint arra, hogy nem kapja meg a gyógyszereit – most már jelentős súlyveszteség is gyengíti. Ugyanis 93 kilót nyomott, amikor megérkezett a Vlagyimir megyei pokrovi 2. számú börtöntelepre, míg jelenleg már csak 85 kiló a súlya.

Alekszej Navalnij a nyolc kilós fogyás okaként elsősorban az alváshiányt említi, mondván, az őrök éjszakánként nyolcszor felkeltik ellenőrzés címen. Ráadásul már több mint 1500 orvos írta alá azt a kérelmet, amit eljuttattak a hatóságokhoz, miszerint Navalnij számára biztosítsák a megfelelő kezelést. Miután semmilyen eredményt nem ért el eddig abban, hogy kedvezőbb feltételek mellett raboskodjon, illetve hagyják aludni rendesen és kezeljék rendesen, bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd.


Navalnij 93 kilót nyomott, amikor megérkezett a Vlagyimir megyei pokrovi 2. számú börtöntelepre, míg jelenleg már csak 85 kiló a súlya     Fotó: rosbalt.ru


„Éhségsztrájkot jelentettem be azzal a követeléssel, hogy a törvénynek eleget téve engedjék be hozzám a meghívott orvost. Úgyhogy éhesen fekszem, de egyelőre megvan mind a két lábam" – írta meg közösségi oldalán Navalnij. Leonyid Volkov, a Navalnij-hálózatokat külföldről irányító aktivista a Telegramon közölte, hogy politikai elvbarátja a börtönben nem úgynevezett "száraz" éhségsztrájkot fog folytatni, és a vizet nem vonja meg magától.

A rosbalt.ru kérdésére Alekszej Barinov neurológus elmondta, Navalnij nagy kockázatot vállal az éhségsztrájkkal. „A politikus korábban súlyos mérgezés áldozata volt, így elképzelhető, hogyha nem kap megfelelő orvosi kezelést, az éhezés miatt akár kómába is zuhanhat” – jelentette ki Alekszej Barinov.

A Kreml semmilyen mértékben nem foglalkozik Navalnij panaszaival, míg az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) vlagyimiri parancsnoksága közölte, az ellenzéki politikus minden szükséges egészségügyi támogatást megkap a panaszaival kapcsolatban, a fegyelmi intéseit a börtönszabályzat többszöri megsértése miatt kapta. Az őrizetes a hatóság szerint megtagadta a cellaügyeletesi feladatok ellátását, valamint megsértette a ruhaviseletre és a napirendre vonatkozó előírásokat.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek