392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagy a tét a lakáshiteleseknek: hamarosan dönt a kormány a kamatstopról

10perc.hu
2023. 05. 08.
Nagy a tét a lakáshiteleseknek: hamarosan dönt a kormány a kamatstopról

Nagy Márton miniszter ezzel kapcsolatos nyilatkozata alapján nem lenne meglepő a kamatstop újabb meghosszabítása.

Az RTL Híradó Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterre hivatkozva arról számolt be, hogy heteken belül dönthet a kormány jelzáloghitelek jelenleg június végéig tartó kamatstopjának meghosszabbításáról. Ezzel kapcsolatban Nagy Márton a híradónak azt mondta: “Nem akarom megelőlegezni a kormány döntését, de a kormánynak felelőssége az, hogy védje a családokat.”

A miniszter szerint „a kamatcsökkentés az MNB jelzése következtében elindulhat, de természetesen a kétszámjegyű kamat is magas kamatláb.” Nagy Márton azt nyilatkozta: “Alapvetően az infláció miatt ilyen magas az irányadó kamat, nem önmagában magas. A jegybank küzd az infláció ellen, neki ez az egyetlen eszköze van, hogy küzdjön.”

Márpedig amíg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem kezdi el a kamatcsökkentését, a kamatstoppal védett jelzáloghitelek valódi referenciakamatai is magasak maradnak. A Bank360.hu szakértői szerint az MNB a legjobb esetben is maximum 1-2 százalékos kamatcsökkentést hajthat végre június végéig, a kamatstop jelenlegi lejártáig.


2023 első félévében átlagosan 30 ezer forint körüli összeget spórol egy kamatstopos ügyfél     Fotó: Freepik


Márpedig ettől még nem lesznek jelentősen kisebbek a referenciakamatok, így kamatstop nélkül alaposan megugrana a jelenleg védett lakáshitelek törlesztőrészlete. Legalább annyira, mint amennyire 2022 végén nőtt volna, amikor a kormány erre hivatkozva meghosszabbította a kamatstop hatályát félévvel. Ez alapján korántsem lenne meglepő, ha most ugyanezt tenné, vagy legalábbis nem hagyná teljesen megszűnni ezt az adósvédelmet július 1-től.

A kamatstop kedvezményezett jelzáloghitelesei számára nagy a tét. Az intézkedés jelenleg 350 ezer lakáshitelt érint, összesen 1500 milliárd forintnyi kölcsönállományt. Ebből 1200 milliárd egy éven belül változó kamatozású jelzáloghitel. Jelentős részük egykori devizahitel, amely a forintosításnál váltott át ilyen kölcsönné.

Az MNB kimutatásai szerint egy átlagos kamatstopos adósnak szerencsére már nincs ekkora tartozása, nagyjából 2 millió forint és 6 év van neki még hátra a hitelből, ami azt jelenti, hogy 20-25 ezer forint körüli összeget takarít meg havonta a kamatstoppal. A jegybank azzal számol, hogy 2023 első félévében átlagosan 30 ezer forint körüli összeget spórol egy kamatstopos ügyfél.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek