395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mondj igazat és betörik a fejed – letartóztattak egy török újságírót, mert a valóságot mutatta be a földrengésekről

10perc.hu
2023. 02. 26.

Mir Ali Koçer egyike annak a négy riporternek, akiket a földrengésről készített tudósítása vagy kommentálása miatt zaklatnak a török hatóságok.

Egészen döbbenetes, ahogy a török politikai vezetés áll a tragikus földrengésről tudósító újságírókhoz. Akik nem a hatalom szája íze szerint, a tényleges valóságot eltitkolva számoltak be a természeti katasztrófáról, azokat sorra zaklatja, tartóztatja le Recep Tayyip Erdogan rendőrsége.

A török elnök a földrengés sújtotta területeket meglátogatva ugyan ígéretet tett arra, hogy újjáépítik a városokat, azonnal közölte, fellépnek mindenki ellen, aki „álhíreket terjeszt a természeti katasztrófa okairól és következményeiről. Erdogan kijelentette, a provokátorokat bíróság elé fogják állítani.

Mir Ali Koçer szabadúszó újságíró 200 mérföldre volt a természeti katasztrófa epicentrumától, amikor Törökország déli és Szíria északi részeit február 6-án halálos földrengés sújtotta. Fényképezőgépét és mikrofonját felkapva azonnal elutazott az érintett régióba, hogy interjúkat készítsen a túlélőkkel, illetve bemutassa a földrengés okozta károkat.

Túlélők és megmentőik valódi történeteit osztotta meg a Twitteren, és jelenleg "álhírek" terjesztésének gyanúja miatt nyomozás folyik ellene. Ha bűnösnek találják, akár három év börtönt is kaphat. Ő egyike annak a legalább négy újságírónak, akiket a földrengés tudósítása vagy kommentálása miatt zaklat a török hatóság.



Koçer fő bűne vélhetően nem a földrengésekről szóló beszámolók voltak, hanem az, hogy kurd, és olyan ellenzéki híroldalakon dolgozik, mint a Bianet és a Duvar. A BBC stábjának elmesélte, hogy február 6-án, a földrengések előtti pillanatokban kint dohányzott a délkeleti Diyarbakir városában lévő lakása erkélyén, amikor a két kutyája hirtelen ugatni kezdett.

Azonnal eszébe jutott, hogyan 2020-ban ugattak így, másodpercekkel azelőtt, hogy kisebb földrengés sújtotta volna Kelet-Törökországot. „Éreztem, hogy remegek. Éreztem, hogy a ház remeg, a tévé remeg" - mondja Koçer, aki azonnal az ebédlőasztal alá bújt a kutyákkal.

Ahogy abbamaradtak a földmozgások, az újságíró azonnal Gaziantep városába hajtott. Megdöbbentette a pusztítás, amit látott, valamint az áldozatok tetemei a földrengés epicentrumához közeli városokban. Csak Gaziantepben legalább háromezren haltak meg.



„Nem szégyellem, amikor az interjúkat készítettem, egyszerűen nem tudtam visszatartani a könnyeimet. A riportjaimban a túlélők őszinte szavait adtam vissza, akik elmondták, napokig senki sem foglalkozott velük, nem kaptak segélyt az államtól” – idézte fel az első napokat Koçer.

Egyik nap igencsak megdöbbentő üzenet várta, amikor a napi munkája után hazatért. A diyarbakiri rendőrség egy papírt hagyott a lakásán, amelyben arra utasította, hogy keresse fel a rendőrséget és számoljon be a nemrégiben bevezetett dezinformációs törvény alapján a munkájáról.

Ekkor már nyomoztak utána, ismerték az összes tudósítását a földrengésről. Ezek alapján a hatóság hamis információk terjesztésével vádolta meg. Koçer hiába mondta el, hogy munkája során aprólékos volt, és minden felet kikérdezett, a túlélőktől a rendőrségig, a csendőrségig és a mentőkig. "Nem osztottam meg semmilyen információt alapos kutatás és elemzés nélkül" – állította.

Főkép forrása:
Twitter/Mir Ali Koçer
Címkék:
#földrengés

További cikkek